Domartävlingen 2020
Att tävla i domartävlingen
Webbregistreringen för domartävlingen öppnar den 28 februari och stänger den 28 mars.
Inlämning till domartävlingen
Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.
Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2017.
Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.
Inlämning i Stockholm
Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 5 april kl. 14:00-17:00 samt måndag 6 april kl. 18:00-19:00. Det är bara under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.
Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.
Övriga inlämningsorter
På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Alla bidrag skickas till Stockholm med gemensam transport 6 april varför inlämning sker före detta datum. Mer detaljerad information om inlämningen, datum för inlämning och kontaktinformation till inlämningsansvarig på din närmaste inlämningsort kommer att publiceras här på SHBF:s hemsida.
Följande orter är klara för inlämning:
Bollnäs
Jan-Olov Sandström, Röste 2003, Bollnäs
Ring och stäm om tidpunkt för inlämning 070-5873234
Malmö
Essensspecialisten, Bergsgatan 9, Malmö
Inlämning under butikens öppettider, dock senast 11/4.
Sösdala
Bryggbutiken i Sösdala, Torggatan 2, Sösdala
Inlämning under butikens öppettider
Linköping
Vinland – Barteknik, Västra Vägen 7, Linköping
Inlämning under öppettiderna men senast 9/4. OBS Ändrat datum.
Strägnäs
Patrik Svensk, Lillgärdsgatan 4, Strängnäs
Ring och stäm om tidpunkt för inlämning 073-6262400
Svenljunga
Tomas Johansson, Högelid 5, Svenljunga
Ring och stäm om tidpunkt för inlämning 070-378 56 31
Göteborg
Ölkompaniet, Hjalmar Brantlingsgata 7, Göteborg
Inlämning under butikens öppettider men senast den 6/4.
Inlämning per post
Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! Se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast den 2 april.
Öl som skickas adresseras till:
Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna
Vad kostar det?
Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kr per brygd. För brygder som skickas in via post är priset 25 kr för den första ölen för att kompensera för fraktkostnaden, därefter 75 kr per öl. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.
Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast den 20:e april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer om du är medlem.
Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett inlämningssätt.
Öltypsdefinitioner
2019 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2020. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2019 års öltypsdefinitioner hittar du här: https://shbf.se/ol/oltypsdefinitioner-shbf/
Domarprotokoll
Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.