Domartävlingen 2024

Webbregistreringen för domartävlingen öppnar den 17/2 (obs har justerats) och stänger den 11/3. Webbregistreringen hittar du här.

Anmälan görs i webbregistreringen. Notera att OG och FG anges i °Ö som är g/L – 1000. Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

OBS! “Long neck” och Vichy flaskor inte är tillåtna.

En korrekt uppmärkt flaska ser ut på detta sätt


Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”.
Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning av öl.

Stockholm
Humlegårdens ekolager
Bergkällavägen 28
Sollentuna (Rotebro)
Ingång vid lastkajen på baksidan

Inlämning:
söndag 17/3 klockan15:00-17:00
måndag 18/3 klockan 18:00-19:00
Inlämning får inte ske vid andra tillfällen då vi inte är på plats och kontrollerar

Malmö
Essensspecialisten
Bergsgatan 9
211 54 Malmö
Inlämning Under butikens öppettider och senast 9/3

Linköping
Vinland-Barteknik
Västra Vägen 7
582 34 Linköping
Inlämning under butikens öppettider och senast 9/3

Göteborg
Ölkompaniet
Hjalmar Brantlingsgata 7C
417 06 Göteborg
Inlämning under butikens öppettider senast 9/3

Svenljunga
Privat – Tomas Johansson
Högelid 5
512 52 Svenljunga
Inlämning senast 10/3 – Ring innan på tel: 072-350 21 56.

Bollnäs
Privat – Jan-Olov Sandström
Röste 2003
821 94 Bollnäs
Inlämning senast 10/3 – Ring innan på tel: 070-587 32 34.

Öl som skickas in med post
Ölet ska vara framme på Humlegården senast 14/3

Uppdatering:
DHL verkar inte vara det bästa alternativet då det verkar som de vill helst också leverera till ombud när privatpersoner skickar.
Så vi rekommederar nu att boka via någon paket tjänst, t.ex https://www.fraktjakt.se/ eller https://paket.se/

När man beställer sin frakt måste man se till att paketet levereras till företagets adress (Dörr -> Dörr eller Ombud -> Dörr eller liknande ), alltså utkörning.
Inga paket som kommer till ombud kommer att hämtas ut då vi i SHBF inte har rätt att hämta ut paket adresserade till Humlegården.

Adress:
Humlegårdens Ekolager
Mottagare: Alexander Sjölund
Bergkällavägen 28
19279 Sollentuna
Sverige

Vad kostar det?
Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kr per brygd. För brygder som skickas in via post är priset 25 kr för den första ölen för att kompensera för fraktkostnaden, därefter 75 kr per öl. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast den 20:e april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer om du är medlem.

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett inlämningssätt.

Öltypsdefinitioner

2020 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2024. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2020 års öltypsdefinitioner hittar du här: https://shbf.se/ol/oltypsdefinitioner-shbf/.

Domarprotokoll
Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter bedömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare