av Ölfarmen » torsdag 2017-01-12 21:56
Jag ska inte svära, men är tämligen säker på att arket är korrekt ifyllt. Jag fyller alltid i maltnotan också. Och värdena jag får, brukar stämma mycket bra. Om de inte stämmer är de alltid högre.
Jag har labbat lite med förslaget och Bru'n water räknar då fram pH 5,8. Alltså 2gr CaSO4+1gr NaCl. Ingen mjölksyra i mäsken. Förslag från Bru'n water för lakvatten (10 l) är då 1,33 ml 80% (1,39 BF för pH lakvatten 5,4).
Maltnota 5kg pilsnermalt, 1 kg carapils, malt/vatten förhållande 3,25 i 19,5 liter. Båda med Balanserad profil.
Gjorde samma analys med Brewers friend's kalkylator och fick ungefär samma resultat pH 5,69, med lite för låg kalciumnivå på 39,8.
Det jag gör nu, och som jag tycker har tagit ölen från ok till Yeay! är (baserat på samma maltnota och malt/vatten förh som ovan):
Kokar allt vatten med 1 tsk CaCO3, även lakvatten dagen innan och dekanterar bort slagget i botten. Lägger till 6 gram CaSO4+2 gram CaCl som jag blandar ner i malten.
Mäskar in och mäter pH runt 15 min. Ofta får jag då ett värde på ca 5,5. Med 1, max 2 ml mjölksyra får jag ca 5,3-5,4 vilket jag är nöjd med. Den lilla volym jag brukar laka med, runt 6-8 liter får en knapp ml mjölksyra.
Det blir kanske dålig effektivitet, men jag har aldrig oroat mig speciellt över det bara det blir bra. Mina brygder är sällan humlesnåla och det är inte ovanligt med 300 gram till 17 liter. Humlen suger en hel del volym, och bara det gör väl att (brygghus)effektiviteten sjunker. Jag kollade upp mäskeff, och jag såg att jag for med lite sanning med modifikation. Några gånger har jag haft 60-65% mäskeff, men oftast ligger den runt 70-73%.