4. KaraktÀrsfull ale

En relativt kraftig ale, dĂ€r malt, humle och alkohol samverkar utan att nĂ„gon dominerar. Torrostade men ej brĂ€nda malttoner Ă€r vanliga bland ölen i denna kategori, detta gĂ€ller dock inte pale ale som bryggs med ljusa maltsorter. JĂ€skaraktĂ€ren Ă€r ren och fruktig, fenoler och kryddiga toner ingĂ„r ej. Ölen i denna kategori Ă€r medium kolsyrade och en lĂ€mplig serveringstemperatur Ă€r 8-12 ˚C.

 

A. Engelsk best bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.046
1.006 – 1.012
3.7 – 4.8
20 – 40
25 – 35

En Best Bitter Àr inte sÄ besk som namnet gör gÀllande. Den komplexa maltigheten Àr det starkaste kÀnnetecknet för underklassen. De Àr ofta till sin fördel fÀrska, gÀrna som Real Ale.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Komplext maltig med balanserande humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig och örtkryddig humlearom ska finnas pÄ medium nivÄ. Maltigheten i aromen ska vara medium och den Àr vanligtvis komplex med ett inslag av fudge, toffé och knÀck. Maltigheten ska dock balanseras av den örtkryddiga humlearomen. Fruktestrar upp till medium nivÄ fÄr förekomma.

Smak:

 

Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög.humlekaraktĂ€ren ska vara grĂ€sig, örtig och/eller kryddig. Även en lĂ„g nivĂ„ av citrus/pommerans fĂ„r förekomma. Best Bitter ska ha en maltkaraktĂ€r pĂ„ medium nivĂ„ som upplevs karamellig och knĂ€ckig med inslag av fudge och toffĂ©. Bör ha en fuktighet, pĂ„ liten till medium nivĂ„. En mycket svag tvĂ„lighet fĂ„r finnas. Diacetyl fĂ„r finnas pĂ„ en mycket lĂ„g nivĂ„. Beskan ska vara medel till hög men aldrig dominerande.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. LÄg kolsyrenivÄ.

Förebild:

 

Fullers London Pride 4,7%., Honkers Ale 4,2%, Goose Island - southwold Bitter 4,1% , Adnams - Ossian 4,1 %, inveralmond Brewery - Cambridge Bitter 3,8% , elgood's - First gold 4,0%, Badger - maplemoon 4,8%, Joseph Holt - Goliath 4,2 %, wychwoof Brewery - Lancaster bomber 4,4 %

 

B. English strong bitter - ESB

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.052 – 1.065
1.010 – 1.016
5.5 – 7.2
25 – 45
30 – 45

1971 lanserade Fuller's en ny öl, ESB. Det ar en vinterbrygd som ersatte ett öl som hette Old Burton Extra. Ölet gjorde snabbt succĂ© och fick ganska snart en egen typdefinition. Idag görs starkare engelska "Bitters" lite varstans i vĂ€rlden, men dessa fĂ„r inte kallas ESB dĂ„ namnet Ă€r varumĂ€rkesskyddat. Öltypen Engelsk Strong Bitter omfattar dock flera öl en Fuller's ESB. En Engelsk Strong Bitter ska ha balans mellan maltigheten och humlekaraktĂ€r. Maltigheten ska vara knĂ€ckigt komplex utan att bli sliskig och humlen ska vara av engelsk typ.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Fyllig knÀckig maltighet med kompletterande humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig kryddig humle ska förekomma pÄ medium till hög nivÄ. Maltigheten ska vara pÄ medium till hög nivÄ. I maltaromen bör knÀckiga och karamelliga toner ingÄ. Fruktiga toner bör ocksÄ ingÄ pÄ lÄg till medium nivÄ.

Smak:

 

I maltsmaken, som ska vara hög, ska inslag av karamell och/eller kola/knÀck finnas. KaraktÀren bör vara svagt rostad. Maltsötman ska vara pÄ medium nivÄ. Fruktighet ska ingÄ i smaken och vara medium till stor. Humlesmaken ska vara pÄ medium nivÄ. Beskan ska vara medium till hög, men fÄr inte dominera.

MunkÀnsla:

 

Medium til stor kropp

Förebild:

 

Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%., Wychwood Brewery - King Goblin 6,6%, JĂ€mtlands Bryggeri - Postiljon 5,8%, Brakspear Triple 7,2 %

 

C. Pale ale (APA)

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.008 – 1.016
4.4 – 5.9
20 – 40
12 – 28

Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av 1970-talet som "American Pale Ale". I början var anvĂ€ndandet av amerikansk Cascade-humle dominerande. DĂ€refter har odlandet och anvĂ€ndandet av nya moderna humlesorter med de för öltypen önskvĂ€rda tonerna av citrus, frukt och blommighet spridits över hela vĂ€rlden. Ölet ska ha en tydlig humlekaraktĂ€r dĂ€r moderna humlesorter bidrar med citrus, frukt och blommighet, framför allt i aromen. Ölet fĂ„r dock inte vara obalanserat humligt, utan det ska ha ett tydligt maltstöd frĂ„n ljus malt med inslag av viss karamellighet. FĂ€rgen Ă€r relativt ljus. Ofta anvĂ€nds renjĂ€sande jĂ€ststammar för att hĂ„lla fruktigheten pĂ„ en lĂ„g nivĂ„.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

LĂ€tt och humlefrisk ale med kompletterande maltighet.

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till ljust kopparfÀrgad. Köldgrumling Àr tillÄten.

Bouquet/Arom:

 

Aromhumlad med moderna humlesorter ska ge en fruktig humlearom pÄ medium till hög nivÄ. En liten karamellig maltton bör finnas som kompletterar humlen.

Smak:

 

Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska och andra nya humlesorter anvÀnds för att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga nyanser.

En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken.

Friska/frÀscha fruktestertoner bör förekomma i lÄga till höga nivÄer. Ingen eller mycket liten diacetylton.

Beskan ska vara medium, men fÄr absolut inte dominera.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Ska ge en ren och krispig kÀnsla, ej sötsliskig.

Förebild:

 

Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker

 

D. Brown ale (amerikansk)

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.048 – 1.060
1.010 – 1.017
5.0 – 6.0
25 – 60
45 – 70

Brown Ale har inte mĂ„nga likheter med den brittiska varianten som dock Ă€r dess ursprung. HumlekaraktĂ€r med citrustoner ska vara tydlig till kraftig bĂ„de i smak och arom. Även om amerikanska och andra nya humlesorter dominerar, sĂ„ anvĂ€nds ofta Ă€ven engelska och tyska sorter. Maltigheten ska vara tydlig till rik. AnvĂ€ndandet av mĂ„nga mörka maltsorter ger lĂ€ttrostade toner, nötighet, karamell och choklad. Ofta anvĂ€nds renjĂ€sande jĂ€ststammar för att hĂ„lla fruktigheten pĂ„ en relativt lĂ„g nivĂ„. Alkoholhalten och framförallt beskan Ă€r högre Ă€n i den brittiska varianten. Förutom malt anvĂ€nds ofta smĂ„ mĂ€ngder av olika sockerarter sĂ„som melass, honung, lönnsirap, majssocker och kandisocker.

Max 25% av humlen anvÀnds i bittergivan. Torrhumling Àr vanligt.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

En öltyp dÀr sÄvÀl malt som humle ska ge ett stort och komplext intryck utan att endera dominerar.

FĂ€rg/Utseende:

 

Rödbrun till mörkbrun. Köldgrumling fÄr förekomma.

Bouquet/Arom:

 

Humlearomen, av citrus och tropiska frukter, ska vara pÄ medium till hög nivÄ.

Maltigt komplex med inslag av choklad, karamell och rostade toner pÄ medium nivÄ. BrÀnda arominslag frÄn mörka maltsorter fÄr finnas pÄ en mycket lÄg nivÄ.

Fruktestrar bör förekomma pÄ lÄg nivÄ.

Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak:

 

BÄde humlen och malten ska vara framtrÀdande och harmoniera med varandra. Humlesmaken av citrus och tropiska frukter ska dominera nÄgot över den rika maltigheten. Maltigheten ska vara pÄ medium till hög nivÄ och den ska mÀrkas tydligt bakom humlen. LÀttrostade toner ska finnas. Inslag av brÀnda toner fÄr finnas pÄ en mycket lÄg nivÄ. FruktesternivÄn ska vara lÄg. Ingen diacetyl. Beskan ska vara medium till hög.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp, med en torrhet pÄ medium till hög nivÄ som kommer av humle och utjÀst öl.

Förebild:

 

Jackie Brown 5,9%/Mikkeller

 

E. Engelsk IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.050 – 1.065
1.010 – 1.016
5.0 – 6.5
40 – 60
25 – 40

Engelsk IPA, India Pale Ale, uppkom pĂ„ 1700-talet nĂ€r engelsmĂ€nnen behövde ett öl som var mer hĂ„llbart och klarade att skeppas till Indien. Detta medförde att denna vĂ€lhumlade och relativt alkoholstarka ale skapades. Humlen som anvĂ€nds Ă€r traditionella engelska humlesorter dĂ€r inte citrus eller tropisk fruktighet dominerar. Torrhumling Ă€r vanligt förekommande. Även om den Ă€r gjord för lĂ„nga sjötransporter bör den inte lagras lĂ€nge dĂ„ humlenyanserna förloras.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Tydligt maltig ale med kraftig humle som dock ej döljer malten.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnsten till kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Medium till stor humlearom, som bör komma frÄn engelska sorter. Andra humlesorter fÄr förekomma men dÄ pÄ en mycket lÄg nivÄ sÄ att den engelska karaktÀren inte döljs.

Maltaromen ska ha inslag av karamell, knÀck, lÀttrostat bröd och en kakig karaktÀr som tar ner humledominansen.

Doften fÄr inte vara söt eller fruktig.

Smak:

 

Humlesmak av engelsk karaktĂ€r ska vara pĂ„ medium till hög nivĂ„. HumlekaraktĂ€ren ska dock inte dominera smaken helt. Maltsmaken, som ska vara pĂ„ medium nivĂ„, ska innehĂ„lla inslag av havrekaka, karamell eller knĂ€ck. Ölet ska vara vĂ€l utjĂ€st med en torr och ren karaktĂ€r. Fruktestrar fĂ„r bara förekomma pĂ„ en lĂ„g nivĂ„. Avslutningen ska vara torr. Beskan ska vara medium till hög.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. VÀl utjÀst, torr.

Förebild:

 

Butcombe Brunel IPA 5,0% - Golden ale 5,2% /OppigĂ„rds – St. Peter’s India Pale Ale 5,5% - Skogstorps IPA 6,0% /Eskilstuna ölkultur

 

F. Altbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.048
1.008 – 1.014
4.5 – 5.0
35 – 50
25 – 65

Namnet Altbier betyder egentligen ”gammalt öl” och hĂ€rrör frĂ„n tiden innan lagerjĂ€stens upptĂ€ckt. Altbier jĂ€ses med en tysk alejĂ€st som tĂ„l att jĂ€sas förhĂ„llandevis kallt, 15-18 grader. Ölet kallagras sedan för att ge en renare smak. Altbier bryggs med pilsner- eller alemalt och inslag av rostad malt. Humlen Ă€r tysk (ofta Spalter) eller tjeckisk Ă€delhumle. Vattnet ska vara relativt hĂ„rt för att frĂ€mja humleutbytet och ge ett torrt och krispigt öl. Det Ă€r inte ovanligt att man torrhumlar lĂ€tt under lagringen.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Torr och besk. Relativt ren ale med brödiga toner och torrostade inslag.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Maltaromen har en brödighet med torrostade toner pÄ medium nivÄ. KnÀckiga inslag fÄr förekomma pÄ en lÄg nivÄ. Aromhumlad med tyska humlesorter pÄ lÄg till medium nivÄ.

Fruktighet pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr förekomma. Ingen smörkola/diacetyl fÄr finnas.

Smak:

 

Maltsmaken frÄn olika maltsorter, Àven vete, ska ligga pÄ en medium nivÄ. Inslaget av torrostad malt ska vara pÄ en lÄg nivÄ, den skall endast vara smakförhöjande och inte dominant.

Humlesmaken fÄr vara pÄ medium nivÄ. HumlekaraktÀren Àr kryddigt örtig av tyska Àdelhumlesorter.

Ölet ska ge ett rent, krispigt och smakfullt intryckt. LĂ„ga nivĂ„er av estrar fĂ„r förekomma. Ingen diacetyl fĂ„r mĂ€rkas.

Beskan ska vara hög men fÄr inte vara plÄtig.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp, torr och stram.

Förebild:

 

Uerige Alt 4,7% /Uerige ObergĂ€rige Hausbrauerei - SchlĂŒssel Alt 5,0% /Hausbrauerei Zum SchlĂŒssel - Ctrl Alt Delete 4,5% /Nils Oscar

 

G. Övriga klassiska i kategori KaraktĂ€rsfull Ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

HÀr avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fÄtal bryggerier i vÀrlden och dessutom bryggs de sÀllan av hembryggare.

Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11D Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.