3. Mild ale

En tydlig maltighet och lĂ„g alkoholhalt karaktĂ€riserar majoriteten av ölen denna huvudklass, undantaget Engelsk Ordinary Bitter som ska ha en tydlig humlekaraktĂ€r som det mest framtrĂ€dande. Humledoft och smak förekommer ocksĂ„ bland övriga i huvudklassen, men dĂ„ utan att dominera. Beskan upplevs som lĂ„g till medium och maltsmaken Ă€r varken brĂ€nd eller rostad. JĂ€sningskaraktĂ€ren Ă€r fruktig men i övrigt ren utan kryddiga eller fenoliska inslag. Generellt Ă€r dessa ale lĂ„gt kolsyrade. LĂ€mplig serveringstemperatur Ă€r kĂ€llarsval, 12-15 ˚C.

 

A. Engelsk dark mild

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.032 – 1.037
1.006 – 1.011
3.0 – 3.6
10 – 24
40 – 90

"Mild" var ursprungligen ett namn pÄ ett öl som var ungt och frÀscht och som inte hÀnvisade till nÄgon speciell ölstil. Den har sitt ursprung i England under 1600-talet eller tidigare. I modern tid har stilen tolkats som "mildly hopped". Nuförtiden Àr de flesta "Milds" av typen "Dark mild", Àven om det fortfarande finns ett fÄtal ljusare exemplar kvar pÄ marknaden. En "Mild", oavsett fÀrg, ska framförallt kÀnnetecknas av en frÀsch maltsötma och och mycket lÄg humlearom och smak. De Àr ofta till sin fördel fÀrska. "Mild" bryggs pÄ karaktÀrsfull engelsk alemalt, crystal malt av olika slag, chokladmalt samt bryggsocker.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mjukt maltig med lÀttrostade toner och utan mÀrkbara inslag av humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart i fÀrgen. Köldgrumling tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Ska innehÄlla maltigt lÀttrostade toner med inslag av toffee och choklad pÄ lÄg till medium nivÄ.

Fruktestrar pÄ lÄga till medium nivÄer Àr tillÄtna.

Humledoft pÄ lÄg nivÄ fÄr förekomma.

Smak:

 

Maltsötma ska dominera smaken men fÄr inte överstiga medium. Smaker som karamell, choklad, plommon/russin och lÀttrostad malt ska förekomma pÄ lÄga till medium nivÄer. Inslag av lakrits och kaffe fÄr förekomma pÄ lÄga nivÄer.

Fruktestrar pÄ lÄga till medium nivÄer fÄr förekomma.

Humlesmaken ska vara lÄg.

Diacetyl fÄr förekomma men dÄ pÄ en mycket lÄg nivÄ.

Humlebeskan ska vara lÄg.

MunkÀnsla:

 

Liten till medium kropp. Mjukt maltsöt med lÄg kolsyrenivÄ.

Förebild:

 

Sainsbrys Draught dark mild 3,4%, Highgate DM 3,5%, Brains Dark 3,5%, Elgood's Black Dog 3.6 %.

 

B. Kölsch

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.042 – 1.046
1.006 – 1.010
4.6 – 5.0
20 – 27
8 – 14

Kölsch Àr ett skyddat namn och fÄr bara anvÀndas av bryggerier nÀra Köln. Kölsch Àr överjÀst som lÄnglagras vid lÄg temperatur. En öl i klassisk torr tysk stil med en elegant ljus maltkaraktÀr. Vete anvÀnds ofta i smÄ mÀngder (upp till ca 15%). Kölsch bör serveras vid cirka 8 grader och traditionellt i relativt smala, höga och cylindriska raka glas. Enligt en tysk lag ska en kölsch ha en alkoholhalt pÄ exakt 4,8%.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

En pilsnerlik och torr ale som har en len honungsmjuk maltighet med en uppfriskande lÀtt syra.

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt stabilt skum.

Bouquet/Arom:

 

I aromen ska en liten sötaktig och vinös ton ingĂ„. Även en liten syra fĂ„r förekomma. I övrigt ska doften vara ren och rak med inslag av pilnermaltskaraktĂ€r. Humledoft pĂ„ mycket lĂ„g nivĂ„ fĂ„r finnas. Ingen eller mycket lĂ„g nivĂ„ av fruktestrar. I aromen fĂ„r Ă€ven smĂ„ inslag av jordighet och örter förekomma. DMS/kokta grönsaker fĂ„r finnas, men pĂ„ mycket lĂ„ga nivĂ„er.

Smak:

 

Maltsmaken, som bör vara brödig och ha lite jordiga inslag, ska ligga pÄ lÄg till medium nivÄ. Smaken ska upplevas frÀsch med en uppiggande syra pÄ lÄg nivÄ. En avslutande elegant honungssötma fÄr förekomma men ölet ska vara utjÀst och ha en torr karaktÀr. Humlesmaken ska vara lÄg. Fruktestrar endast pÄ lÄga nivÄer. DMS/kokta grönsaker fÄr finnas, men pÄ mycket lÄga nivÄer. LÄg till medium humlebeska.

MunkÀnsla:

 

Liten kropp. Hög kolsyrenivÄ. VÀl utjÀst.

Förebild:

 

FrĂŒh Kölsch 4,8% /Cölner HofbrĂ€u - Sester Kölsch 4,8% /Sester Brauerei - Summertime 4,7% /Goose Island

 

C. IrlÀndsk red ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.055
1.010 – 1.014
4.0 – 5.5
17 – 25
25 – 45

Red Ale Àr lÀtt till medium i kroppen och ska ha en fÀrgton som drar Ät kopparrött. Karamellmalt, knÀckighet, sirap och toffé ska dominera bÄde i arom och smak och ge en utmÀrkande kraftfull karamellig karaktÀr. Humlen fÄr bara bidra med beska för att ge ölet en torr och behaglig avslutning.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mjukt karamellig utan störande inslag av vare sig beska eller humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

Koppar till mörkt kopparfÀrgad, med ett rött inslag.

Bouquet/Arom:

 

Doften ska vara karamellmaltig och bör ha inslag av knÀck, sirap och/eller toffee pÄ medium nivÄ. En liten brödig maltton fÄr förekomma. En lÄg fruktighet bör Àven ingÄ. Aromen ska upplevas mjuk. Ingen humlearom fÄr mÀrkas.

Smak:

 

En mjuk maltighet pĂ„ lĂ„g till medium nivĂ„ som ska vara knĂ€ckig och kolaaktig. Maltigheten bör vara knĂ€ckig, kolaaktig och mjuk. Inslag av havrekaka fĂ„r förekomma pĂ„ lĂ„g nivĂ„. Fruktestrar pĂ„ mycket lĂ„g nivĂ„ fĂ„r förekomma. Humlesmaken ska vara mycket lĂ„g. Ölet fĂ„r inte upplevas sött utan det ska ha en lite torr avslutning. Beskan ska vara lĂ„g.

MunkÀnsla:

 

LÄg till medium kropp. LÄg kolsyrenivÄ. Mjuk munkÀnsla.

Förebild:

 

Murphy’s Irish Red 5,0% - Strongarm Ruby Red Ale 4,0% /Camerons

 

D. Skotsk ale 70/- & 80/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.037 – 1.050
1.008 – 1.018
3.5 – 4.5
12 – 25
30 – 75

Historiskt Àr skotska öl prÀglade av klimatets förutsÀttningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls dÀrför pÄ ett minimum. JÀsningen sker vid lÀgre temperatur Àn för andra ale, vanligtvis vid 16-18 C, vilket ger en lÄg fruktighet. Skotsk Ale ger ett nÄgot sött huvudintryck, frÀmst frÄn maltsötman men ocksÄ pga. avsaknad av större humlegivor. MaltkaraktÀren kompletteras med lÀtt karamell, för de svagare ölen med dragning Ät kola/toffee. De starkare har ofta en karamellig knÀckighet och choklad. En lÀtt rökighet och vinösa toner kan förekomma. Röktoner hÀrrör frÄn den traditionella skotska ale-jÀsten.

Karamelltoner kan förstĂ€rkas genom att vörten kokas extra lĂ€nge, minst 1Âœ-2 tim. Engelska humlesorter anvĂ€nds som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks. Enligt gammal skotsk tradition spĂ€ds de ofta frĂ„n en 90 eller 120 shilling.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling Àr tillÄten.

Bouquet/Arom:

 

Ett maltigt inslag pÄ medium nivÄ ska finnas i aromen. Maltaromen bör ha inslag av karamell och choklad pÄ svag till medium nivÄ. Fruktestrar pÄ lÄg nivÄ Àr tillÄtet. En svagt rökig ton och en liten syra fÄr förekomma i doften. Humledoft pÄ lÄg nivÄ fÄr förekomma.

Smak:

 

Smaken ska domineras av en mjuk karamellig maltsötma pÄ medium till hög nivÄ, dÀr choklad och/eller vanilj bör förekomma. Fruktestrar med inslag av russin bör ocksÄ bidra till smakbilden, men pÄ en lÄg nivÄ. En rökighet, pÄ mycket lÄg till lÄg nivÄ, fÄr förekomma. Ingen eller mycket lÄg humlesmak. Humlebeskan ska vara lÄg.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. LÄg kolsyrenivÄ. Mjuk maltighet.

Förebild:

 

Belhaven Best 3,5% /Belhaven Brewery - William Wallace 4,5% /Bridge Of Allan Brewery Ltd

 

E. Brittisk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.037 – 1.055
1.008 – 1.013
3.8 – 5.5
15 – 25
35 – 50

British Brown Ale hÀrstammar frÄn Dark Mild och uppkom i London pÄ 1920-talet. En alkoholstarkare och beskare variant av Brittisk Brown Ale utvecklades efterhand i nordöstra England, dÀr den fortfarande Àr mycket populÀr. Numera förknippas ölstilen med staden Newcastle. Brittisk Brown Ale bryggs oftast av pale ale och karamellmalt samt bryggsocker upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det Àr inte ovanligt att 100% av humlen anvÀnds som bitterhumle. En vÀl balanserad bitterhumlegiva gör att ölet varken upplevs som beskt eller sött. Ett inslag av mjuk tvÄlighet avslutar ofta smaken.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödbrun. Köldgrumling Àr tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

LÀttrostad maltdoft med inslag av karamell, knÀck eller kola ska dominera aromen.

Fruktestrar pÄ lÄg till medium nivÄ bör finnas. Humledoft pÄ lÄg nivÄ fÄr förekomma.

Smak:

 

En knÀckig och karamellig maltsötma med lÀttrostade inslag ska förekomma pÄ lÄg till medium nivÄ. Fruktestrar ska finnas pÄ medium nivÄ. Humlesmaken ska vara lÄg. Diacetyl fÄr förekomma pÄ mycket lÄga nivÄer. Ett inslag av mjuk tvÄlighet fÄr finnas i eftersmaken. Humlebeskan ska vara lÄg.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Mjukt tvÄlig. Medium CO2.

Förebild:

 

Newcastle Brown Ale 4,7% - Trooper Jane Crack Shot 5,5% /Daleside – Manchester brown ale 3,8% /Joseph Holt

 

F. English ordinary bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.034 – 1.040
1.006 – 1.012
3.4 – 4.0
20 – 40
16 – 30

Denna Bitter Àr den vanligaste av de traditionella Ale-typerna pÄ brittiska pubar. Den uppstod pÄ 1920-talet i England. De Àr ofta till sin fördel fÀrska, gÀrna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, Àr en mycket lÀttdrucken öl. Den har en lÄg kolsyrenivÄ och en tydlig humlekaraktÀr.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

FrÀscht humlad med engelska humlesorter dÀr endast ett litet maltstöd ska uppfattas.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Ska ha en arom av brittisk örtig humle pÄ medium till hög nivÄ. En lÄg nivÄ av karamellmaltighet bör ingÄ i aromen. SmÄ mÀngder av fruktestrar bör finnas. En lÄg nivÄ av diacetyl fÄr förekomma.

Smak:

 

HumlekaraktÀren ska vara medium till hög och vara av brittisk örtigt/kryddig karaktÀr. Ett litet knÀckigt maltinslag bör balansera humlesmaken. Bör vara fruktig pÄ lÄg nivÄ. Diacetyl fÄr förekomma pÄ mycket lÄg nivÄ. Humlebeskan ska vara medium till hög.

MunkÀnsla:

 

LÄg till medium kropp. LÄg kolsyrenivÄ.

Förebild:

 

Jennings Bitter 3,5%, Tomas Hardy Country Bitter 4,0%, Monks - Svea pale Ale 3,5 %

 

G. Övriga klassiska i kategori Mild ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

Till exempel Strong mild, American amber ale, Svagdricka, Scottish light ale 60/-, California common, Engelsk Light mild.

HĂ€r avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fĂ„tal bryggerier i vĂ€rlden och dessutom bryggs de sĂ€llan av hembryggare. Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11D Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.