Domartävlingen 2023

Webbregistreringen för domartävlingen öppnar den 11/2 och stänger den 11/3.

Anmälan görs i webbregistreringen. Notera att OG och FG anges i °Ö som är g/L – 1000. Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra.

En korrekt uppmärkt flaska ser ut på detta sätt

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning i Stockholm

Inlämningsställe i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndagen den 26/3 kl. 14:00-17:00 samt måndagen den 27/3 kl. 18:00-19:00. Det är bara under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.

Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen.

Bollnäs:
Kontaktperson : Janne Sandström
Sista inlämningsdag 19/3
Ring innan på tel: 070-5873234
Adress: Röste 2003, 821 94 Bollnäs

Malmö:
Essensspecialisten
Sista inlämningsdag 18/3 (Stängt söndagar)
Adress: Bergsgatan 9, 211 54 Malmö

Linköping:
Vinland
Sista inlämningsdag: 18/3 (Stängt söndagar)
Adress: Västra Vägen 7, 582 34 Linköping

Svenljunga:
Kontaktperson : Tomas Johansson
Sista inlämningsdag: 19/3
Ring innan på tel: 070-3785631
Adress: Högelid 5, 512 52 Svenljunga

Göteborg;
Ölkompaniet
Sista inlämning 18/3 (Stängt på söndagar)
Adress: Hjalmar Brantlingsgata 7C, 417 06 Göteborg

Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! Se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Öl som skickas in måste levereras till Humlegården av distributören, öl som hamnar på utlämningsställe kommer INTE att hämtas ut, så säkerställ detta när ni beställer frakt. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast den 23/3.

Öl som skickas adresseras till:
Humlegårdens Ekolager AB
Att: Claes Eliasson
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna

Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kr per brygd. För brygder som skickas in via post är priset 25 kr för den första ölen för att kompensera för fraktkostnaden, därefter 75 kr per öl. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast den 20:e april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer om du är medlem.

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett inlämningssätt.

Öltypsdefinitioner

2020 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2023. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2020 års öltypsdefinitioner hittar du här: https://shbf.se/ol/oltypsdefinitioner-shbf/.

Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.