SM i Hembryggd Öl 2020

Med anledning av rådande situation gällande Covid-19 utbrottet i Sverige.

Styrelsen för Svenska hembryggareföreningen i samråd med samtliga inblandade utskott har 2020-03-12 kl:10:00 tagit det tråkiga med nödvändiga beslutet att ställa in SM i hembryggt öl 2020-05-09, detta beslut grundar sig i bland annat att regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 12 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 500 deltagare tillsvidare. Även om förbudet om allmänna sammankomster skulle hävas i närtid ser vi svårigheten för fortsatt biljettförsäljning samt registrering av folketsval öl.

För att minimera onödiga kostnader för inköp av material, hyra av lokal m.m. måste vi ta detta beslut omgående. Styrelsen samt övriga inblandade kommer nu ta kontakt med berörda sponsorer, lokaluthyrare, materialleverantörer m.m. för att avboka det som går. Samtliga inblandade ser på möjligheten att förlägga SM vid annan tidpunkt under året, i dagsläget är inget bestämt. Redan köpta biljetter återbetalas inte men kommer vara giltiga vid nästkommande SM.

Domarkommittén meddelar att de domarbedömda ölen kommer att bedömas enligt plan, men hur medaljpresentation och utdelning sker är i dagsläget oklart.

Jonas Andersson Ordförande SHBF

Det 32:a svenska mästerskapet i hembryggd öl hålls lördagen den 9:e maj på Gothenburg Film Studios, Göteborg och det är SHBF och dess ideella krafter som står bakom arrangemanget. SHBF firar i år 30-års jubileum vilket självklart kommer lyftas fram lite extra.

Gothenburg Film Studios ligger nära Göteborgs centrum i det expansiva området Lindholmen. På SM kan du som besökare hitta ett hundratal öl av olika stilar som du kan provsmaka och rösta på i folkets val-tävlingen. Som bryggare kan du på SM tävla med din hembryggda öl dels i domartävlingen, dels i folkets val.

SM öppnar för besökare klockan 12.00 och stänger klockan 18.00. Vid entrén till SM måste en betald biljett kunna uppvisas.

Alla besökare på SM får varsitt provningsglas med årets SM-logga och en folder med information om ölen på plats och om röstningsförfarandet. Röstningen görs via din smartphone eller med någon av de surfplattor som finns i SHBF-montern. Under SM-dagen annonseras domartävlingens medaljörer ut, under tiden som alla SM-besökare har i uppdrag att sålla fram de öl som faller dem mest i smaken, rösta på dessa och därigenom hjälpa till att utse vinnarna i folkets val.

Om du har frågor om evenemanget eller vill hjälpa till som funktionär så kan du komma i kontakt med arrangörerna på sm2020@shbf.se.

Biljetter

Inträdesbiljetter till SM 2020 kan endast köpas via Tickster.com.

Det kommer inte att säljas några biljetter på plats!

För att få komma in på SM måste du vara minst 20 år. Det är inte tillåtet att ta med sig barn in på SM, oavsett barnets ålder. Husdjur får heller inte vistas i lokalen, undantaget ledarhund.

Att tävla i SM

Som bryggare kan du tävla både i en domarbedömd del där dina öl bedöms efter SHBF:s öltypsdefinitioner och i folkets val, där besökarna utser de godaste ölen på plats. För att delta i domartävlingen krävs att du lämnar in flaskor för bedömning en tid innan SM. Brygderna i både domartävlingen och folkets val ska följa reglerna för SM som du kan hitta här: https://shbf.se/evenemang/sm-i-hembryggdoel/sm-regler

Anmälan till SM

Anmälan till domartävlingen och folkets val sker genom att bryggaren registrerar sina brygder på webbregistreringen.

Webbregistreringen öppnar fredag 28:e februari och stänger:

  • lördag 28:e mars för Domartävlingen
  • tisdag 14:e april för Folkets val
  • tisdag 14:e april för Etikettävlingen

Mer information om hur du ska göra för att anmäla öl kommer att finnas vid webbregistreringen.

Domartävlingen 2020

Sista anmälningsdag 28:e mars

Tävlingen Folkets val 2020

Sista anmälningsdag 14:e april

Funktionärer

Vi behöver Din hjälp!

Skulle du vilja vara med och anordna ett av dom största ideella ölevenemangen i Sverige?

Svenska hembryggareföreningen anordnar sedan trettio år tillbaka SM i hembryggd öl och vi behöver din hjälp för att göra ett så bra evenemang som möjligt! I år går tävlingen av stapeln lördagen den 9 maj i Göteborg.

Som funktionär på SM kommer du att få fritt inträde, lunch, tid att prova på de tävlandes öl i folkets val samt ett års medlemskap i SHBF. Det vi behöver hjälp med från funktionärerna är till exempel att ställa i ordning lokalen på fredagskvällen, biljettkontroll, insläpp, prisutdelning, röja efter stängning med mera.

Anmäl dig snarast till: sm2020@shbf.se med namn, mailadress och mobilnummer.

Om du har frågor, hör av Dig!

Vänligen
Simon Svensson
SM-general för SM-2020

Vägbeskrivning

Gothenburg Film Studios ligger i området Lindholmen. Gatuadressen är Polstjärnegatan 14.

Med kollektivtrafik

Det finns två olika resealternativ. Från Centralstationen (Hållplats Nordstan) åker du främst buss 16 men flera andra busslinjer så som buss 58 trafikerar också sträckan. Resan tar 8 minuter. Stig av hållplats vid Lindholmen. Från busshållplatsen finns det skyltar till lokalen.
Biljett löses via appen västtrafik To Go.

Vill du ha hela Göteborgsupplevelsepaketet tar du istället färjan från Stenpiren till Lindholmspiren. Till Stenpiren från Centralstationen är det cirka en kilometer men från Stenpiren är det sedan endast 300 meter extra promenad till SM-arenan. Färjan är dessutom gratis.

Med bil

Med bil nås arenan via väg 74 Lundbyleden. Parkering finns vid Lindholmen Science Park.

Att göra i Göteborg före och efter SM

Det finns mycket att göra i Göteborg om man vill tillbringa fler dagar än SM-dagen i staden. Antalet krogar och pubar med en seriös inriktning på öl blir hela tiden allt större och det finns ingen anledning att göra någon uppräkning av dessa här. På webbplatser som www.ratebeer.com och www.svenskaolframjandet.se finns det bra förteckningar över pubar och ölkrogar i Göteborg.