Tillsätta special B i färdigtjäst öl

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Tillsätta special B i färdigtjäst öl

Inläggav MikaelCarlsson » onsdag 2019-05-15 15:10

Hej!

Någon som vet, eller kan förutse vad skillnaden skulle bli om jag tillsätter mäskad special B i ett färdigt öl, jäst och kolsyresatt, mot om det var med i vid mäskningen av det färdiga ölet, alltså den ursprungliga mäskningen.

Vill testa med lite special B, cirka 2-5%, i en kvadrupel. Går det att ta en genväg för att utvärdera det eller måste jag brygga ett nytt öl för att testa?

/ Mikael
MikaelCarlsson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: torsdag 2015-07-16 14:51
Ort: Hammarö - Värmland

Re: Tillsätta special B i färdigtjäst öl

Inläggav Bee » fredag 2019-05-17 07:06

1: Du måste koka upp vörten för att desinficera den.
2 : Den kommer tillföra socker till ölet, och behöver jäsa ut.
3: Det kommer inte bli som om du haft med det från början, men du kommer få något åt det hållet.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2952
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tillsätta special B i färdigtjäst öl

Inläggav martinb » fredag 2019-05-17 10:38

Bee skrev:1: Du måste koka upp vörten för att desinficera den.

Viktigaste punkten!
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 901
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster