Pale ale recept och vattenjustering

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Cobrac » måndag 2019-04-15 23:14

Jag ska brygga en batch helt okomplicerad öl. Det jag funderar på till denna omgång är hur jag ska justera mitt vatten? Jag har destillerat 120lit vatten. Min ambition är att göra en relativt neutral öl där jag vill ha en liten/medel beska. Jag vill helt enkelt ha en hög hinkabilitet. Lättdrucket, men med lite fruktighet och karaktär, typ en session beer.

Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)

Till 80 lit färdig vört kommer jag använda:
Pilsnermalt 15kg
Caramel malt 30L 1kg
Caramel pale malt 1kg
Justerat vatten
Lallemand Nottingham jäst 7pkt
Go-Ferm
Fermaid-O

Krossning 0,8mm

Förkok med metabisulfit, fyller maltbädden underifrån.

Stegmäskning med inmäskning vid proteinrast 52 C (15min), beta 64 C (40min), alfa 72 C (15min) och lakning 76gr. Tänkte sikta på pH runt 5,2-5,4. I mäsk och i lakvatten.

Jäsningstemp 15-17gr

Syrgas till ca 10-12mg/l @pitch

Spunding från 1.015

Idéer till förbättring?
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 233
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Cobrac » tisdag 2019-04-16 06:47

Glömde nämna min humle:

25gr Magnum 60min
20gr Perle 40min
60gr Perle 15min
50gr Hellertau mittelfruh 5min
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 233
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav skyking » tisdag 2019-04-16 07:23

Cobrac skrev:Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)


Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1130
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Cobrac » tisdag 2019-04-16 07:36

skyking skrev:[quote="Cobrac"]
Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)


Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...[/quote]

Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 233
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav skyking » tisdag 2019-04-16 08:19

Cobrac skrev:
Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...


Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?[/quote]

OK, läste inte så noga. Varför använder man destillerat vatten? Är ditt vatten så bångstyrigt att det måste destilleras?

Jag skulle nog vilja ha lite andra joner också. Skulle rent spontant vilja tillsätta salter så man får en mer "normal" sammansättning mineraler. Speciellt så kan det vara bra att ha lämplig RA i vattnet.

Oavsett vilket tycker jag man skall prata kvantiteter och inte bara "kalciumklorid och kalciumsulfat". I vilken form du tillsätter jonerna kvittar så man kanske skall uttrycka det i form av en "analys"?
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1130
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Cobrac » tisdag 2019-04-16 09:06

skyking skrev:[quote="Cobrac"]

Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...


Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?[/quote]

OK, läste inte så noga. Varför använder man destillerat vatten? Är ditt vatten så bångstyrigt att det måste destilleras?

Jag skulle nog vilja ha lite andra joner också. Skulle rent spontant vilja tillsätta salter så man får en mer "normal" sammansättning mineraler. Speciellt så kan det vara bra att ha lämplig RA i vattnet.

Oavsett vilket tycker jag man skall prata kvantiteter och inte bara "kalciumklorid och kalciumsulfat". I vilken form du tillsätter jonerna kvittar så man kanske skall uttrycka det i form av en "analys"?[/quote]

Såhär tänkte jag:

Bild
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 233
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Cobrac » tisdag 2019-04-16 09:10

Jag har väldigt hög alkalinitet och det gör att min pH-justering blir lite bångstyrig. Går åt ganska mycket syra för att nå ner till acceptabel nivå. Jag har dessutom en aning fluor. Dessutom är kloridnivån i obalans med övriga joner. Jag tycker att ljusa öl går smidigare att brygga med justerat dest.vatten.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 233
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Pale ale recept och vattenjustering

Inläggav Humlegatan » tisdag 2019-04-16 14:06

Cobrac skrev:Jag har väldigt hög alkalinitet och det gör att min pH-justering blir lite bångstyrig. Går åt ganska mycket syra för att nå ner till acceptabel nivå. Jag har dessutom en aning fluor. Dessutom är kloridnivån i obalans med övriga joner. Jag tycker att ljusa öl går smidigare att brygga med justerat dest.vatten.


Jag tycker det ser rätt bra ut, förutom en ganska hög nivå NA som du borde kunna dra ner ganska mycket på.
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster