Socker halten

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Socker halten

Inläggav Tiwind » fredag 2019-03-15 20:19

Hej, kanske är en dum fråga men jag har bryggt några gånger och börjat experimentera med att ha lite frukt och choklad bland annat och jag undrar lite hur jag räknar ut vilken procent socker som just är frukt i min öl. Vilken procent socker kommer från min maltos och fruktos, har all malt olika socker innehåll eller ligger alla på samma ? Kan ju räkna ut hur mycket socker frukten jag använder har i gram är men vet inte riktigt hur mycket socker per gram det är i min malt, alla appar visar ju enbart % av vilken malt man har i.
Tack på förhand
Tiwind
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: fredag 2019-03-15 20:15

Re: Socker halten

Inläggav MCMLXXXII » fredag 2019-03-15 21:01

Kan återkomma med ett bättre svar senare om ingen annan hinner före, men det du - typ - är ute efter är något som brukar mätas i ppg (Points per Pound per Gallon). Sök på "ppg brewing" så hittar du en hel del info.
Alternativt kan du kika i ett infoblad för ett specifikt malt t.ex. https://shop.humle.se/shop/11011/files/ ... n_2014.pdf där du får reda på hur mycket av det tillgängliga sockret som kan extraheras.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Socker halten

Inläggav Bee » lördag 2019-03-16 11:29

Kan rekommendera Helsingborgs hembryggargilles bryggmattekurs. http://hbg2.se/bryggmatte.html

Lycka till.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2952
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Oscar Cederqvist och 5 gäster