Har jag jäst för varmt?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Har jag jäst för varmt?

Inläggav Bönan » lördag 2019-03-09 21:14

Satte igång en smash förra helgen, startade jäsningen på söndag den 3e med ett og på 1052, och idag när jag tappade ur och kollade, hade jag 1006, har hållt 19 grader i kärlet hela tiden, har jag jäst för varmt? Kärlet står i ett jässkåp med både kyla och en värmekabel lindad runt kärlet, samt en stc1000 som ser till att tempen hålls, och proben är tejpad mot kärlet, samt isolerad så den inte påverkas av skåptempen.
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Drake » lördag 2019-03-09 21:25

Förstår inte frågan. Undrar du om 19 grader är för varmt?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1906
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Bönan » lördag 2019-03-09 21:50

ja det var en tanke, alen har jäst från 1052 till 1006 på 6 dagar, fg ska vara 1011, kanske dags att kallkrasha den då
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Djonk » lördag 2019-03-09 22:13

Tror inte att det är temperaturen som står för de fem extra pinnarna.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 521
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav skyking » söndag 2019-03-10 19:56

Det finns många symptom på att man jäst för varmt, men jag har aldrig hört att hög utjäsning skulle vara någon av dem. Sen om 19C är för varmt beror lite på vad du vill åstakomma. Själv tycker jag det är en aldeles rimlig temperatur ifall du vill ha brittisk-amerikansk ale av det. Vill du ha lager så är det för varmt och vill du ha belgostuket så är det nog för kallt (men som jag alltid sagt är det ju resultatet som räknas och inte teorier).
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1151
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Bönan » måndag 2019-03-11 06:49

Det är en APA jag bryggt, tyckte bara det gick så djäkla snabbt =) Nåja den är på kallkrasch nu
Lager brygger jag i ca 12 grader
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav niklas_n » tisdag 2019-03-12 11:07

Bönan skrev:fg ska vara 1011


Säger vem? Beersmith?
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1201
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Bönan » tisdag 2019-03-12 20:09

Nej brewfather, visst programmet har j inte rätt, men tänkte om det blir lite torrt nu? Vi får väl se
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav assistredo » onsdag 2019-03-13 15:54

Bönan skrev:Det är en APA jag bryggt, tyckte bara det gick så djäkla snabbt

Jag har ex. bryggt från 1107 till 1019 på 6 dagar och från 1063 till 1015 på 3 dagar så det där är väl helt normalt med en ale-jäst. De faktiska mäsktemperaturerna kan påverka hur hög utjäsning man får. Bryggprogrammets teoretiska beräkning i receptet kan inte förutsäga allt dock har Brewfather faktiskt träffat rätt så bra första gången jag använde det.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1404
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Djonk » onsdag 2019-03-13 16:09

Brewfather verkar i alla fall göra ett ambitiöst försök att räkna ut FG beroende på mäsktemperatur och jäst (vilken sort har du använt Bönan?)

Har haft lite sämre träff själv, flera gånger har Brewfather just överskattat FG, med undantag för jästsorter som har en tendens att ge upp i förtid.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 521
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Har jag jäst för varmt?

Inläggav Bönan » onsdag 2019-03-13 19:33

Jag har använt Us-05 som jäst, har använt maris otter malt, mäskade i mellan 67-68 grader i 75 minuter.
Sen fick det bli en nochill, orkade inte slabba med vatten den kvällen, så den stod till kvällen därpå innan jag kastade i 2st us 05 till ca 40-42 liter 18 gradig vört, och sedan lät jag den stiga till 19 grader, och har sedan stått mellan 18,5-19 grader konstant.
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster