Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Nelari » torsdag 2019-02-21 15:46

För ett belgisk-mörk-stark-recept behövs det någonting som kallas caramelized beet sugar. Vad kan det betyda? Är det någonting som man kan köpa? Eller skall man själv karamellisera betsocker (har jag aldrig gjort)? Tack för alla tips!
Nelari
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-02-21 16:36

Hetta upp strösocker till mellan 170-200C. Om de inte menar kandisocker som är svårare att göra (brukar stå candi sugar/syrup) men finns att köpa: https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d180
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 518
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-02-21 17:02

Kan verkligen rekommendera CandiSyrup D-180. Det är den bästa sirapen jag har provat hittills för mörka belgare. Är lite sugen på att pröva deras ännu mörkare sirap: https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d240
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Nelari » torsdag 2019-02-21 18:31

Tack, men nu ligger det ju till så att också D-180 ingår i receptet. Det vill säga, man har både D-180 och "caramelized beet sugar" (lika mängder).
Nelari
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-02-21 19:42

Nelari skrev:Tack, men nu ligger det ju till så att också D-180 ingår i receptet. Det vill säga, man har både D-180 och "caramelized beet sugar" (lika mängder).


Öka på mängden D-180 således. Vad är det för ett recept förresten?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Nelari » torsdag 2019-02-21 20:25

ekstedt skrev:Öka på mängden D-180 således.

Helst inte; D-180 kostar för mycket för min smak.
ekstedt skrev:Vad är det för ett recept förresten?

Det är ett klonrecept (för St. Bernardus Abt 12) från tillverkaren av D-180:http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/st._bernardus_abt_12_clone_-_041.pdf
Nelari
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-02-21 20:56

Enligt "Brew like a monk" (som jag gissar att receptförfattaren utgått från) så ska det vara "beet sugar". Det står inget om att den ska vara karamelliserad. Så vanligt strösocker går alltså utmärkt.

Sedan kommer det tyvärr inte bli en klon ändå eftersom det inte går att få tag på rätt jäst.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Nelari » torsdag 2019-02-21 22:42

ekstedt skrev:Sedan kommer det tyvärr inte bli en klon ändå eftersom det inte går att få tag på rätt jäst.

Jag vet. Och det är många andra saker i receptet som är för svåra för mig. Men Westmalle Dubbel-klonen (recept från samma ställe) lyckades bra, även om jag inte kunde följa receptet 100-procentigt.
Nelari
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-02-21 23:56

Borde väl bli rätt nära uppodlat från några flaskor? Gick fint att få fart på bottenslatten i deras Prior 8 när jag provade.

Har också bra erfarenhet av deras recept, även om det inte har blivit exakta kloner någon gång.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 518
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Drake » fredag 2019-02-22 01:54

12:an är flaskad med en annan jäst. (Sägs det)
6:an och 8:an är inte det. (Sägs det)
Dessutom ska den vara samma jäst som 12:an är primärjäst med. (Sägs det)
Vad som är sant vet nog ingen. (Förutom St. Bernard)

https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... pt.391167/
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1906
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-22 08:41

Jo, sen blir det väl inte helt identiskt ändå när man får jästen på det viset. Hade problem med att få både den och Westmalles att jobba färdigt, men kanske går bättre om man har jäskyl.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 518
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav ekstedt » fredag 2019-02-22 09:46

Drake skrev:12:an är flaskad med en annan jäst. (Sägs det)
6:an och 8:an är inte det. (Sägs det)
Dessutom ska den vara samma jäst som 12:an är primärjäst med. (Sägs det)
Vad som är sant vet nog ingen. (Förutom St. Bernard)

https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... pt.391167/


Enligt bryggeriet själva så tillsätter de en annan jäst vid buteljering. Vad amerikanska hembryggare spekulerar om väger lätt i sammanhanget tycker jag.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Drake » fredag 2019-02-22 10:11

ekstedt skrev:Enligt bryggeriet själva så tillsätter de en annan jäst vid buteljering.


Men gör dom det även på 8:an?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1906
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav ekstedt » fredag 2019-02-22 10:25

Drake skrev:Men gör dom det även på 8:an?


De har uttalat sig generellt, se exempelvis tråden du själv länkade till. Varför skulle just 8:an vara speciell?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med "caramelized beet sugar"?

Inläggav Drake » fredag 2019-02-22 11:25

Ingen aning. Men det verkar ju som om rätt många odlat upp den och gjort öl med bra resultat. Säger inget om vad det är för jäst iofs men den verkar vara användbar.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1906
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 4 gäster