Spetsa till en Hazy

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Spetsa till en Hazy

Inläggav jonteman » onsdag 2019-01-09 12:32

Tjena!
Bryggde en jäkligt god Hazy IPA för ett tag sedan och vill spetsa till receptet för att få den ännu bättre i min smak.
Vill ha lite mer bitterhet som harmonierar med det fruktiga. Lite mer sting så att säga. En passande bittergiva?
Förslag?
Recept enligt nedan:

Batch Volume: 21 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 19.43 L
Sparge Water: 11.21 L
Total Water: 30.64 L
Boil Volume: 25.92 L
Pre-Boil Gravity: 1.056

Vitals
Original Gravity: 1.067
Final Gravity: 1.020
IBU (Tinseth): 73
Color: 10.2 EBC

Mash
Temperature — 66 °C — 60 min

Malts (5.9 kg)
5 kg — Maris Otter Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC
500 g — Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g — Briess Oats, Flaked — Grain — 2.8 EBC

Other (250 g)
250 g — Milk Sugar (Lactose) — Sugar — 0 EBC

Hops (250 g)
40 g — Endevaour 10% — Boil — 15 min
40 g — Chinook 12.1% — Boil — 15 min
40 g — Citra 12% — Boil — 15 min
50 g — Chinook 12.1% — Dry Hop — 3 days
50 g — Simcoe 13% — Dry Hop — 3 days
50 g — Endeavaor 10% — Dry Hop — 3 days

Miscs
3.41 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
4 ml — Lactic Acid — Mash
2.09 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
2.12 ml — Lactic Acid — Sparge
2 g — Yeast Nutrients — Boil — 15 min

Yeast
1 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale

Fermentation
Primary — 21 °C — 10 days

Carbonation: 2.4 CO2-vol
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Spetsa till en Hazy

Inläggav Karl R » onsdag 2019-01-09 16:07

utan att vara nån fena på hazy-ipa så hade jag börjat med att byta jäst. s-04 tycker jag äter humlearom. Hitta nån annan engelsk som inte gör det eller byt till mer neutral, som us-05.


om du ska lägga en bittergiva kan det vara läge att göra det som firstworthopping.
Brukar funka för en mjukare beska
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 662
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Spetsa till en Hazy

Inläggav Drake » onsdag 2019-01-09 19:29

Varför en bittergiva? Är det inte bättre att ösa i mer humle i slutet, då får man ju inte bara beska utan även mer go humlesmak/arom.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1886
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster