Premiär med all grain

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2019-01-28 08:20

Drake skrev:Hur menar du att magneterna påverkar motorn? Jag har byggt ett par varianter och limmat magneterna direkt på motorn utan problem.

När jag la magneterna direkt på fläktmotorn så orkade den inte rotera överhuvudtaget. Hittade ingen spec. på fläkten men känns som den är i svagaste laget och kanske därför som den vantrivs med externt magnetfält.


Drake skrev:Vad har du lödit med förresten? En gasbrännare?? :wink:

Håller med dig .. inte vackert men regleringen funkade mot alla odds.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2019-01-28 10:39

Mycket frågor här men är det någon som har provat alpha amylase?
Tänker mest här på kontamination, hållbarhet och lämplig mängd.

Såg att inte blir så farligt om man köper ifrån Danmark.
https://www.ebay.com/itm/Dextzyme-alpha ... rk:12:pf:0

Med 400 grams påse hamnar på ca 1kr/gram. Humlegården så är man uppe i 8 kr.

PS
Bah .. danskarna ger lite hum om lämplig mängd
About Dextzyme
When using amylase in powdered form the brewer doesn’t have to worry about having enough diastatic power in the grain bill – the brewer can compose the ideal flavor profile and let the amylase powder ensure the conversion of the starches.
Use 0.5g enzyme powder for 1 kg starch/grain if mashing under ideal conditions with a conversion time of 1 hour. Ideal dosage must be determined separately for each recipe if you want to optimize your use of enzymes. Stir well every 10 minutes to ensure that the enzyme is evenly distributed throughout the mash.


De har också en intressant graf som visar lämplig temp.

https://thealchemistspantry.com/wp-cont ... e_temp.jpg

Samt pH ..
https://thealchemistspantry.com/wp-cont ... yme_pH.jpg

Verkar som deras andra produkt lämpar sig bättre Saccazyme.

https://www.ebay.com/itm/Glucoamylase-h ... :rk:1:pf:0
DS
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Rotsac » måndag 2019-01-28 11:01

Inge problem med att elementet löser ut ? Sist var det en träklots under knappen för att komma igenom mäskningen.


Nej.

Prova dig fram till hur du ska krossa.
Mer eller mindre vätska i malten, och typ av malt kan göra att man vill ändra valsavståndet.

Jag har även testat att öka avståndet rejält, och krossa flera gånger.
Det går att hitta en metod även där.
Rotsac
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 514
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Premiär med all grain

Inläggav Rotsac » måndag 2019-01-28 11:04

Drake skrev:Hur menar du att magneterna påverkar motorn? Jag har byggt ett par varianter och limmat magneterna direkt på motorn utan problem. Tänk på att vända dom rätt också, annars funkar det inget bra.


Om man istället limmar en tunn metallskiva på fläkten, så är det senare lätt att finjustera magneterna :-)
Rotsac
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 514
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2019-01-28 21:00

Rotsac skrev:
Om man istället limmar en tunn metallskiva på fläkten, så är det senare lätt att finjustera magneterna :-)


Lät vettigt det där.
1548701601213998.jpg


Vilken skillnad! Nu går det ju blanda puttsbruk.
Plåtbiten verkar hjälpa till att få ett större homogent magnetfält. I för sig så drog jag isär magneterna med tillhörande vibrationsökning men som jag ser det så gav plåtbiten det största tillskottet.

Tack för tipset.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-03-09 09:04

Brutet ben som resulterade i märgspikning har gjort att man inte kunnat haft full koll på sista batchen.

Har nu en liten vit hinna samt en doft av aceton.
155211464619737.jpg

Har inte smakat ännu men om det inte smakar konstigt så åker det ner i pet idag.
Någon annan som råkat ut för något liknande ?

...........
Ja smakprovet påvisade bismak som påminner om lukten. Åkte i pet ändå för att ge det en andra chans.
Kontamineringen måste ha skett då jag efter 3 veckor flyttade över det till nytt kärl då man är rädd för jästsmak.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-04-10 17:40

Ny sats och nya problem.
Hade OG 1.055 och fick en väldig livlig jäsning i 2 dagar som sedan avtog.
Nu efter 10+ dagar då den klarnat upp satte jag ut den på kylning.
Kolla nyss och SG ligger på 1.035. Tja vad gör man ? I med prime (7 gram / liter) och flaskar ändå?
Jästkakan flyttade jag i helgen (hade samma SG) till en annan körning som gav extrem fart , så jästen var det inget fel på. Jästtempen har åkt mellan 18-22 grader så det anser jag okej.
Hade iför sig i mycket malt (egen dåligt utbyte) så densiteten kan kanske bero på annat.

Någon som varit med liknande ?

*edit*
Vart ett provglas och det har en "trögflytande" smak . Matigt är nog ett bättre ord, måste vara det som drar upp densiteten. Blir nog att flaska ikväll ändå
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » tisdag 2019-04-16 19:42

Följde rådet att prova köp malt.
Funderade inte så mycket på hur det skulle slå utan drog det vanliga receptet. 8 kg på 25l. Nu smög jag ner 1kg egen så det vart bara 7kg köp.
Vörten är mycket mera lättflytande så det plaskade rejält när pumpen gick. Dämpade det lite med teresia tyg som filter. Körde också bara 2 raster 55 och 65.
När märkningen var klar så uppstod det ett problem. OG 1.075. Efter kok så vart det 1.085.
Står nu på jäsning men kommer inte att bli en njutning att sprätta en sån här flaska.
Fick lite fastbränning så det blir att försöka fixa någon omrörare. Vill gärna öka mängden egen malt för att få den här "guiness tjockheten" . Dels vart OG åt skogen med sina 1.085 efter kok.
Senast redigerad av 140cab onsdag 2019-04-17 22:40, redigerad totalt 1 gång.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » tisdag 2019-04-16 20:41

Går fint att späda om du vill ha svagare öl, både nu och senare.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 473
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » tisdag 2019-04-16 21:18

Att bara späda med vatten känns si så där. Har mycket korn liggande och även just nu grönmalt.
Funderar på att värma vatten till 75 grader och låta sedan pumpen pumpa igenom maltpipan ett par timmar. Korn eller grönmalt ?
För grönmalt så kan man dra upp kvarnen till en 2,5 -3 mm eller så. Kletigt värre men mera malt smak skadar inte då vörten kändes tam i detta hänseende. Nackdelen med gönmalt förutom slabbet är att grodden skall tydligen ge bismak. Fast å andra sidan så kan det nog inte bli sämre än vad det är.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-04-17 21:24

Bara som experiment så skred jag till verket.
Först kördes rent korn 2 ggr genom maltkrossen.
20190417_180658_compress_45.jpg

Kan nämna att torkat omaltat korn är riktigt hårt. Skulle tro att fukthalten låg på 15%.
Därefter mixade jag med grönmalten som inte har fått plats i min provisoriska tork och ställde upp spalten till ca 2 mm.
20190417_182635_compress_58.jpg

Blandning 50/50 baserat på volym. Vart ca 25 liter sammanlagt.
Värmde 25l vatten till 75c och rörde ner hela hinken.
20190417_210935_compress_15.jpg

Bilden ovan visar efter 2 timmars pumpande vid 60c. OG låg på 1.02. Har nu ökat till 66 och kör en 30 min för att sedan dra ett snabbkok på 30 min. Blir en sen kväll igen.
Det smakar malt men hade förväntat mig mera.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Bee » onsdag 2019-04-17 22:17

Du behöver mer "diastatic power" alltså mer enzymer. Din grönmalt är för klen helt enkelt.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2948
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-04-17 22:38

Jo så är det. Nattens härjningar är mest för att rädda en sats på 1.085. Vill inte ha någon Arboga 7.5 or.

OG på vörten ligger just nu på 1.030. Späder man 50/50 så bör man vara hemma.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-04-17 22:48

När ändå håller på så kan man väll plocka fram 30 gram egenplockad humle.
20190417_221018_compress_41.jpg

Hmm såg lite klent ut.
20190417_224512_compress_48.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-04-17 23:25

20190417_231240_compress_31.jpg

Hoppas det vart värt det här nu.
Kontamineringen potentialen är abnorm med allt detta slabbande.

Slutsats.
Ni som har funderingar att mixa i omältat korn för mera smak bör nog tänka om. Personligen upplever jag att maltsmaken blir mycket mera om ni mältar först. Lufttorkar ni som jag så håller ni tillbaka sockret och på så vis slipper höga OG värden.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 96
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

FöregåendeNästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster