En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav Djonk » måndag 2018-10-29 12:33

Så länge det blir drickbart i alla fall :) min första sats blev infekterad, men fick en ganska intressant smak till slut ändå. Det enda öl jag har vaskat hittills var visserligen ett som jäste i för hög temperatur på prov, 25 grader..
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav WallinJR » fredag 2018-11-02 19:03

Tackar så hemskt mycket för alla tips och förslag, beställde allt det ni föreslog. Även 3 nya satser ifrån Maltmagnus. en Veteöl, en Ale och en IPA. även hittat ett rum som håller på 18-20 grader.
Håller på och kokar Vete ölen just nu. Största grytan jag hade var dock 18L och detta var en 20L sats, så det ska bli intressant hur detta kommer att gå, haha ...

Påtal om det. Gamla satsen så landade lagern på 1012 och Alen på 1008. Har dock inte hunnit Smaka än. Gjorde sockerlag och flaskade igår, siktade på ca 6gr/L


Men som ni säger, kommer absolut inte tröttna på detta ang öl bryggning. Även om kanske dessa 2 satser kommer smaka underligt.
Man drack ju mesk som ungdom, detta kan ju ändå inte smaka värre :lol:
Senast redigerad av WallinJR fredag 2018-11-02 19:08, redigerad totalt 1 gång.
WallinJR
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: lördag 2018-10-27 15:51

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav WallinJR » fredag 2018-11-02 19:07

Drake skrev:Ett tips är också att skaffa en riktigt bra torrjäst istället för det som följer med. Eller fan, skippa Coopers helt och köp riktiga grejer, annars tröttnar du nog snart. Var bor du? Kanske du kan få hänga med på en bryggning med någon erfaren bryggare, då klarnar allt rätt snabbt. En bok är heller inget dåligt tips, blir bra mycket bättre öl om man läser på lite. Och skiter i Coopers rävgift! :wink:


Ja de hade ju verkligen varit något, Bor i Örebro län. närheten av karlskoga. Men kör lastbil i dom flesta av södra delarna av sverige.
Bok för sängläsning är inhandlat! :)
WallinJR
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: lördag 2018-10-27 15:51

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav Djonk » fredag 2018-11-02 20:11

Veteölen kan du ställa i det varma rummet efter det har jäst några dagar, gjorde en dunkelweizen med samma jäst nyligen som blev riktigt smaskig.

Angående storleken på satsen, mäter vörten över 1,050 efter koket kan du späda med vatten som kokat en kvart tills du hamnar på det värdet. Tänk på att du behöver justera för temperaturen på provet som mäts bara: https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav WallinJR » lördag 2018-11-03 17:39

Djonk skrev:Veteölen kan du ställa i det varma rummet efter det har jäst några dagar, gjorde en dunkelweizen med samma jäst nyligen som blev riktigt smaskig.

Angående storleken på satsen, mäter vörten över 1,050 efter koket kan du späda med vatten som kokat en kvart tills du hamnar på det värdet. Tänk på att du behöver justera för temperaturen på provet som mäts bara: https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/




Låter intressant! :-) ... väntade tills imorse med att ta provet så att tempen fick sjunka till jäs tempen, nu låg det exakt på 1,050 på 22 liter :-) ... bara hoppas att det blir lyckat denna gången, haha ...
WallinJR
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: lördag 2018-10-27 15:51

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav Djonk » söndag 2018-11-04 01:50

Låter ju som att du har lyckats få bättre utbyte än Maltmagnus har räknat med om inte annat :)

För att utesluta en felkälla kan du kalibrera hydrometern om du har lust: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/05/k ... ydrometer/
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav WallinJR » onsdag 2018-11-07 19:45

Djonk skrev:Låter ju som att du har lyckats få bättre utbyte än Maltmagnus har räknat med om inte annat :)

För att utesluta en felkälla kan du kalibrera hydrometern om du har lust: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/05/k ... ydrometer/



haha, ja gjorde så många fel så de blev bra på nått sätt :lol: ... alen smakade iaf kanon och har börjat få fin kolsyra ... medans lagern smakar F*N ... men får ta dom på deprimernade kvällar istället, för man kna ju inte hälla ut 23 Liter :lol: ...

Dock så har redan vete och malt ölen slutat jäsa, efter 3 dagar i kalla rummet så 5 dagar totalt sen den började att jäsa, men behåller den i hinken i 2 veckor totalt så den får mysa till sig innan det är dags för flaskning.
WallinJR
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: lördag 2018-10-27 15:51

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav Djonk » onsdag 2018-11-07 21:47

Spara lagern någon månad, förhoppningsvis smakar den bättre efter ett tag - efter lager-ing :)
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: En nybörjares undran om tillvägagångssätt och kolsyra

Inläggav WallinJR » fredag 2018-11-09 19:57

Djonk skrev:Spara lagern någon månad, förhoppningsvis smakar den bättre efter ett tag - efter lager-ing :)




Haha får hoppas det, annars dricker ja hellre mäsk! :lol:
WallinJR
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: lördag 2018-10-27 15:51

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster