Tips och trix med min mottrycksfyllare.

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Tips och trix med min mottrycksfyllare.

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2018-08-12 18:01

Tänkte först bara skriva tips och trix med mottrycksfyllare som ämne men insåg att det blir svårt att använda dom med en kinafyllare.

Det går utmärkt att använda fyllaren som pysventil när man vill flytta öl mellan fat.

Tillfat = fatet som ölen ska till
Frånfat = fatet som ölen ska från
Ställ en tom flaska i fyllaren, koppla ölslangen till tillfatets gasingång som du trycksatt med något lägre tryck än frånfatet med öl.
Koppla gasflaskan till frånfatets gasingång och koppla en ölslang mellan ölutgången på bägge faten.
Med konstant tryck i frånfatet med hjälp av gasflaskan kommer ölen att flyttas över lugnt och försiktigt till tillfatet efterhand som trycket sjunker genom pysventilen på fyllaren. Man fyller alltså egentligen bara en tom flaska med gas från tillfatet.
jag använder denna metoden när det är dags att klarna och lagra ölen, tillfatet preparerar jag med gelatinlösning och på så vis slipper jag gelatin i jästkakan som jag återanvänder.

Det går också utmärkt att tillföra vad som önskas i vätskeform till fat som är trycksatta med hjälp av fyllaren.

Börja med att ställ en tom flaska i fyllaren och fyll slang, kran och fyllrör från fatet för att bli av med luften som annars hade tryckts in i fatet.
Ställ sen en flaska med t ex gelatinlösning i fyllaren, stäng pysventilen helt, släpp nästan allt trycket i fatet och fyll från flaskan till fatet med ett högre tryck i fyllaren än fatet.

Jag bryggde en honungslager för ett tag sedan och det största problemet var att honungen skulle i efter 2 dagars jäsning. Iofs inget problem men iom att jäsningen är under tryck skummar det rätt så rejält när man häller i honungslösningen och man måste vara snabb som en iller för att få på locket efteråt. Räcker inte en flaska går det att ställa i en ny flaska i fyllaren och göra om proceduren. Ja om det finns plats i fatet, givetvis.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1230
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster