Alkoholkonverteringsgrad

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav Cobrac » måndag 2018-08-06 11:15

Hej,

Jag har skrivit till lallemand och frågat, men jag slänger ut frågan här också. Jag gör för tillfället en cider och använder Fermentis SafCider till detta uppdrag och läste i sedvanlig ordning på om den jästen i databladet. Den är smått exceptionell om det stämmer som står där. Den säger att den konverterar 16,3 g/L (förjäsningsbart socker) till 1% ABV. Detta innebär att att min äppelmust på OG 1.050 skulle ge 7,9% alkohol. Nu kan det förvisso vara andra alkoholer än just etanol, vad vet jag. Fast det får mig ändå att fundera i banor som att kunna ha jäst som fungerar åt andra hållet. Alltså att man får ut mindre alkohol för högt sockerinnehåll. Det är högst intressant då man skulle kunna få ut ett öl/vin/cider med ”stor” smak utan att det blir överdrivet mycket alkohol. Det kan såklart finnas andra omständigheter som påverkar; pH, temperatur, sockerarternas uppbyggnad etc etc.

Har någon här koll på olika jästers konverteringsgrad? Eller har jag gjort ett matematikfel?

Jag räknade såhär:

1.050 = 130g/L

130/16,3 = 7,9%
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 175
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav skyking » måndag 2018-08-06 11:31

Det är inte så märkligt egentligen eftersom de bara räknar på förjäsbart socker (dvs sånt socker som kommer förjäsas). Räknar man reaktionen så skall 16.3g/L socker (monosakarid) resultera i 8.3g/L etanol (vilket säkert kan vara 1% ABV). Äppelmust innehåller dock inte enbart förjäsbart socker utan är bara förjäsbart till en 75% eller något i den stilen (den skenbara förjäsningsgraden vi som hembryggare mäter är högre då alkoholen bidrar till att sänka FG).

Det du egentligen efterfrågar kan alltså åstakommas genom att ha större mängd icke-förjäsbart socker.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 967
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav Cobrac » måndag 2018-08-06 11:43

Aha, fast finns det jäst som jäser ut helt fast ändå inte tillverkar lika mycket alkohol? Att den producerar andra restprodukter utom alkoholer?
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 175
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav ekstedt » måndag 2018-08-06 12:14

Att bara 75 % av sockerarterna i cider skulle vara jäsbara ställer jag mig väldigt frågande till. Man kan lätt komma under 1,000 i FG när man jäser cider. Om man exempelvis jäser från 1,050 till 0,990 så får man just ABV 7,9 %. Om man verkligen kommer så lågt är en annan fråga.

All jäst producerar lika mycket alkohol per förjäst glukosmolekyl. Sedan finns det en liten osäkerhet i ABV-formlerna då en del av SG-sänkningen består av socker som jästen använder för att bygga nya celler. Man brukar anta 5 % men det kan säkert variera en del.
Senast redigerad av ekstedt måndag 2018-08-06 13:56, redigerad totalt 1 gång.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2499
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav Cobrac » måndag 2018-08-06 12:39

Så om man gör halva jäsningen aerob så kanske den inte gör lika mycket alkohol då? Utan jästen då fokuserar på att dela sig och skapa fler celler?
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 175
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav ekstedt » måndag 2018-08-06 13:56

Cobrac skrev:Så om man gör halva jäsningen aerob så kanske den inte gör lika mycket alkohol då? Utan jästen då fokuserar på att dela sig och skapa fler celler?


Om du menar att syresätta under delar av jäsningen så kommer inte det påverka så mycket. Jästen producerar fortfarande alkohol. Några enstaka fler SG-pinnar hamnar i ny jästmassa men det finns andra begränsningar för celldelning än syre/steroler.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2499
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav Cobrac » måndag 2018-08-06 15:12

Hmm, jag får invänta svar från lallemand och se vad de har att säga i saken. Stämmer säkert det du skriver. Fast det hade varit kul att kunna hitta något bra sätt att styra alkoholhalten. Ett mer mekaniskt förfarande hade varit att dra vakuum i jäskärlet för att kunna koka ur etanolen i rumstemp utan att överskrida den övre temperaturekommendationen för jästen.
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 175
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav Cobrac » måndag 2018-08-06 15:17

Problemet med denna metod är att den både farlig och olaglig. Alkoholångor och destillation...
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 175
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Alkoholkonverteringsgrad

Inläggav assistredo » tisdag 2018-08-07 11:17

Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1356
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster