Köksbryggning

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Köksbryggning

Inläggav Natrixx » lördag 2018-07-21 20:04

Hej!

Jag har nyligen skaffat boken Köksbryggningav Nielsen & Zetterberg, och blivit sugen på att försiktigt och småskaligt komma igång med hembryggning. Boken är tydlig och klar, men recepten är inte så många till antalet.

Nu undrar jag helt enkelt hur enkelt det är att konvertera mer avancerade recept till köksbryggandet rätt så enkla koncept. T.ex. följande Summer Ale-recept:

http://sandbergsreceptblogg.blogspot.co ... e-apa.html

Räcker det, förenklat uttryckt, med att skära ner ingredienserna i proportion till volymen man rimligen kan producera enligt Köksbryggnings-konceptet, eller finns det annat som borde beaktas?

Finns det någonstans en receptbank med recept anpassade för just detta koncept?

Tacksam för alla svar och tips till en nybörjar-bryggare!

--mikael
Natrixx
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: lördag 2018-07-21 19:52

Re: Köksbryggning

Inläggav Djonk » söndag 2018-07-22 03:25

Känner inte till kökbryggning-konceptet du pratar om, men skala ner det där receptet bara, ska inte bli några konstigheter. Tror det är först när man försöker ändra styrkan på ölen som man kan behöva justera proportion av t.ex. humle, jäst och eventuell specialmalt.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 422
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Köksbryggning

Inläggav skyking » söndag 2018-07-22 15:33

Det bör gå bra att skala om recept. Den eventuella skillnad i resultatet kan lika gärna vara variationer i process och preferenser så du kan behöva justera nästa gång du brygger och göra receptet till"ditt".

Ett par saker att tänka och vara observant på:

1) i boken verkar de ge temperaturen på vattnet INNAN man blandar i malten. Normalt är att man anger temperaturen EFTER man blandat mäsken. För att räkna ut hur varmt vattnet skall vara innan sök på "Brewers friend strike water calculator". I bland anges inte hur mycket vatten du skall ha - kör då 2.5L per kg malt.

2) boken verkar förlita sig på så kallad partiell mäsk medan andra recept brukar vara för full mäsk. Inget konstigt i sak, men du bör förvissa dig om att du kan hantera den större mängd malt som används med allt vad det innebär. Ofta kan man byta ut endel av den ljusa malten mot spraymalt och därmed få partiell mäsk.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1107
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster