grymt högt pH

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

grymt högt pH

Inläggav pizzabud1 » onsdag 2018-07-18 18:27

Hejsan!

Senast jag bryggde fick jag ett grymt högt ph (6,7) när jag värmde upp ölet efter lakningen. Det här har aldrig hänt tidigare och det var i princip omöjligt att få ner det. Under mäskningen hade jag inga problem och det låg på ungefär 5,3 genom hela.
Har idén att jag kan ha överlakat lite, brukar dela lakvattnet i två och köra "batchlakning" men jag hade nog räknat lite fel så det var drygt 2,5 liter mer än jag hade tänkt mig. Men det känns inte som att det kan påverka mer än att ph ökar med 0,1 eller något....
Körde med samma vattenprofil för allt använt vatten och tillsatte 2ml mjölksyra till lakvattnet för att dra ner ph.
Profilen var Ca:85 Mg:15 Na:15 SO4:60 CL:90 och HCO3:60 och malten som användes var pilsner, carared och crystal light som gav EBC:32.
Finns det någon som kan förklara hur pH kan bli så högt? Har någon en idé på vad man kan göra för att dra ner ph om man hamnar där igen?
körde i 20ml mjölksyra men det drog ner ph till 6,0. Har en svag känsla av att det kommer smaka ganska surt när det är klart.

Mvh Gustav
pizzabud1
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: söndag 2016-12-04 02:18

Re: grymt högt pH

Inläggav Perwaste » onsdag 2018-07-18 20:24

Har du eget vatten? Tänker ifall det ändrat sig lite i marken nu när det är torka??
//Perwaste
Perwaste
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: grymt högt pH

Inläggav pizzabud1 » onsdag 2018-07-18 20:33

jag kör med osmosvatten som jag sedan lägger till salter. Allt vatten förbereddes i en hink och det fungerade bra under mäskningen så jag antar att det inte var något fel på det.
pizzabud1
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: söndag 2016-12-04 02:18

Re: grymt högt pH

Inläggav Drake » onsdag 2018-07-18 22:09

Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1765
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: grymt högt pH

Inläggav Bee » onsdag 2018-07-18 22:17

Mätfel? Vad hade vörten för temperatur?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2865
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: grymt högt pH

Inläggav pizzabud1 » onsdag 2018-07-18 22:38

gjorde mer än ett test och vörten kylde jag till typ 25 grader. tillsatte lite mjölksyra mellan varje provning och pH sjönk men inte tillräckligt. Min tanke är att någonting har hänt vid lakningen men vet inte vad det kan vara som gjort den så basisk... Jag brukar göra så att jag värmer upp allt lakvatten till ca 80 grader sen delar jag upp det i två spannar så det blir lättare att hälla. funderar på om det kan ha varit kvar diskmedel eller så i spannen och det kan ha påverkat? Tror inte det egentligen men försöker spåna lite idéer...
pizzabud1
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: söndag 2016-12-04 02:18


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster

cron