Problem med jäsning i frysen

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Problem med jäsning i frysen

Inläggav Smedol » måndag 2018-06-11 09:23

Hej
Vi jäser för första gången i en frys och använder en Inkbird till att hålla tempen i frysen.
Vi har 2 st 30 liter hinkar med 25 liter och 29 liter i den andra, brukar bara ha runt 25 liter i hinkarna.
Första natten så gick tempen ner till plus 14 men fick sedan ordning på tempen som håller sig vid 18 grader.
När jag kollade ölen dag 3 så hade hinken med 29 liter sprutat ut mäsk genom vattenlåset, locket var fullt med mäsk (se bilden).
Nu har det gått 3 dygn och båda bubblar på som vanligt.
Jästen som vi använder är US-05.

Vad tror ni påverkade?
1. Att det att tempen gick ner till 14 grader, fösta dygnet?
2. Var det för mycket vört i hinken?
3. Vattenlåset blev ju tomt, påverkar det vörten?
4. Kommer det att bli någon öl?
Bilagor
IMG_20180610_132007.jpg
Smedol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38

Re: Problem med jäsning i frysen

Inläggav Cobrac » måndag 2018-06-11 10:01

Smedol skrev:Hej
Vi jäser för första gången i en frys och använder en Inkbird till att hålla tempen i frysen.
Vi har 2 st 30 liter hinkar med 25 liter och 29 liter i den andra, brukar bara ha runt 25 liter i hinkarna.
Första natten så gick tempen ner till plus 14 men fick sedan ordning på tempen som håller sig vid 18 grader.
När jag kollade ölen dag 3 så hade hinken med 29 liter sprutat ut mäsk genom vattenlåset, locket var fullt med mäsk (se bilden).
Nu har det gått 3 dygn och båda bubblar på som vanligt.
Jästen som vi använder är US-05.

Vad tror ni påverkade?
1. Att det att tempen gick ner till 14 grader, fösta dygnet?
2. Var det för mycket vört i hinken?
3. Vattenlåset blev ju tomt, påverkar det vörten?
4. Kommer det att bli någon öl?


1. Nej, det påverkar möjligtvis en trögare start om vörten fick från ett varmare tillstånd till ett kallare. Om ni hade kallare och gick till varmare så kan jästen dra igång ordentligt.

2. Ja, 25 lit är max. När jästen de tre första dygnen efter påbörjad jäsning startar bildas ett stor skumkrona.

3. Nej, det kommet att bli bra eftersom frysen är ett stängt (och rent?) utrymme, därav kan eventuell kontaminering från luften vara i princip obefintlig. Eventuellt syre som kommer i kontakt med vörten såpass tidigt i jäsningen kommer jästen att assimilera.

4. Ett öl kommer det att bli! Är nog snarare en fråga om recept och tillvägagångssätt under mäskning och kokning.
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 190
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Problem med jäsning i frysen

Inläggav Djonk » måndag 2018-06-11 10:03

1. Nej, tror på #2
2. Ja :mrgreen:
3. Fyll på med ny starsan bara, nog ingen fara.
4. Ja.

Edit: Cobrac hann före mer utförliga svar till trots 8) tror visserligen att man kan få i lite mer än 25L utan missöden men att det beror lite på jästen som används och om man vill riskera att det där händer.
Djonk
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 201
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Problem med jäsning i frysen

Inläggav gulöl » måndag 2018-06-11 16:08

Jag har varit med om att belgisk jäst på gott humör gjort sådär trots att hinken bara varit halvfull (15 liter i en 30-litershink).

Eller nästan sådär – skum kan komma ut, men inte så stora mängder vört, egentligen. Har det varit så mycket vört att jäslåset stuckit ner under ytan? Isåfall kan det nog tryckas upp ganska mycket vätska.
gulöl
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 36
Blev medlem: söndag 2016-02-28 12:06

Re: Problem med jäsning i frysen

Inläggav Smedol » måndag 2018-06-11 20:46

Tack för alla bra svar.
Låter bra att det nog inte är någon fara, kan man pusta ut lite 8)
Det var ju en del jäst som följde med ur, kommer det att räcka med den jästen som är kvar?

Intressant om jästen assimilera luften i början av jäsningen.
Har nog haft i 27 liter några gånger innan, men då har det inte hänt något. Tur att vi hade kärlen i frysen och inte i garderoben. :D
Var precis och kollade till ölen, båda bubblar på bra. :)
Smedol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38

Re: Problem med jäsning i frysen

Inläggav Cobrac » tisdag 2018-06-12 00:44

Det är inte helt ovanligt att syresätta vört vid pitch och sedan ytterligare en gång till efter 18-24h. Jäst jobbar både aerobt och anaerobt. De som har ett rent utrymme kan jäsa helt öppet ett par dagar utan vattenlås eller lock! Detta kräver ett kraftig jäsning som hela tiden släpper kolsyra med hög intensitet så att inget kan virvla ned i jäskärlet.
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 190
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster