Jäst i kall vört

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Jäst i kall vört

Inläggav Backmant » fredag 2018-05-04 07:02

Hej! Invigde vårt nya bryggverk igår ett coobra cb3. Gjorde hagens sommarbröööl som vi beställt från maltmagnus, ska va ett mellanting mellan en ale och en lager. Men nu till problemet. När vi kylde i bryggverket med kylspiralen så gick vi efter bryggverkets tempangivelser och när den angav 25 grader avslutade vi kylningen och tappade i jäshink, i med jästen. Kände sedan på hinken och denvar inte varmare än 10 grader. Kommer jäsningen igång? Vad kan jag göra ? Nu är det bara 14 timmar sedan men den var fortfarande rätt sval. Står i ett rum på ca 22 grader. Tack på förhand
Backmant
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: tisdag 2018-02-06 13:46

Re: Jäst i kall vört

Inläggav skyking » fredag 2018-05-04 08:21

Det kanske inte är optimalt, men jästen bör så sakteligen komma igång när temperaturen kommer upp i mer behaglig temperatur (har ni använt lagerjäst bör den kunna börja jäsa tidigare). Det tar en del tid för temperaturen att stabilisera sig.

Det bästa ni kan göra är att låta vörten och jästen vara iaf tills temperaturen kommit upp igen och lita på att era saniteringsrutiner räcker. Skulle jästen inte komma igång då eller ni tycker det jäser för långsamt kan man tillsätta ny jäst.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 965
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Jäst i kall vört

Inläggav Backmant » fredag 2018-05-04 09:12

Då får den fortsätta att stå. Tack för snabbt svar !
Backmant
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: tisdag 2018-02-06 13:46


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster