Data för champagnejäst och utjäsning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav ekstedt » söndag 2018-04-15 14:37

Jag håller på och kolla upp fakta om champagnejäst inför ett blogginlägg. Något som är svårt att få grepp på är utjäsningen för öl. Jag skulle gärna ta del av hårda data från hembryggare som har jäst öl enbart med champagnejäst. Jag tar ett exempel från min egen bryggning (https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... pisol.html) för att exemplifiera vilka data jag vill ha.

Stam: Lalvin EC-1118
Satsvolym: 20 l
OG: 56
FG: 15
Mäsktemp: 64 C
Strösocker: 200 g
Specialmalt: ingen
Kolsyresocker: 100 g (medräknat i OG)
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2447
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav J Andersson » söndag 2018-04-15 17:03

Okej, här är data från en champagneöl jag bryggde för nåt år sen:

Stam: Lalvin EC-1118
Satsvolym: 19 l
OG: 1.068
FG: 1.014
Mäsktemp: 63 C
Strösocker: 400g
Specialmalt: 5% aromatic (kan väl dock nästan räknas som en basmalt i detta sammanhang)
Kolsyresocker: 144g (ej inräknat i OG)
Användarvisningsbild
J Andersson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: söndag 2014-08-03 01:20
Ort: Uppsala

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav ekstedt » onsdag 2018-04-18 12:55

ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2447
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav Falkens » onsdag 2018-04-18 15:50

ekstedt skrev:Här en blogginlägget: https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... ejast.html


Intressant!!!
Användarvisningsbild
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1921
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav Snow » torsdag 2018-04-19 21:17

Lånar tråden :D
Hur länge kokar ni Champagneöl, utan bittergiva?
Finns det någon vits att blanda i vindruvor med typ 10%, bra tillskott till jäsbart
socker tänker jag med det extra tillskottet.

Blir oxå extra strösocker för att få upp OG
Snow
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 396
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav ekstedt » torsdag 2018-04-19 22:54

Snow skrev:Lånar tråden :D
Hur länge kokar ni Champagneöl, utan bittergiva?
Finns det någon vits att blanda i vindruvor med typ 10%, bra tillskott till jäsbart
socker tänker jag med det extra tillskottet.

Blir oxå extra strösocker för att få upp OG


Vet inte om jag förstår frågan. Varför skulle man koka någon specifik tid bara för att man använder champagnejäst? Det har inte med jästen att göra. Och vad menas med "utan bittergiva"?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2447
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav Djonk » torsdag 2018-04-19 23:16

Man kan väl koka kortare om man inte har bittergiva, oavsett jäst?
Djonk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 49
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Data för champagnejäst och utjäsning

Inläggav ekstedt » fredag 2018-04-20 08:49

Djonk skrev:Man kan väl koka kortare om man inte har bittergiva, oavsett jäst?


Det finns ju raw ale, öl där man inte kokar alls.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2447
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster