Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Falkens » måndag 2018-03-12 20:44
Jag har ett fat stout vilket jag nu märker att det är överkolyysrat för när jag tappar upp så skummar det oavsett temperatur. Det är inte konstigt när man dricker det utan det är när man ska hälla upp eller tappa på flaska.
Jag vet inte om jag gör fel när jag tappar med motrycksfyllaren men jag tror inte det. jag har gjort som tidigare men nu kommer det trots allt skum och frigör ytterligare kolsyra så trycket höjs och skummet letar sig ut
Ja, är det bara att "purga" fatet tills man kommer ner i lämplig nivå? Eller finns det bättre sätt?
// Jonas
-
Falkens
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 2057
- Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
- Ort: Sollentuna
av Bee » tisdag 2018-03-13 21:59
Falkens skrev:Jag har ett fat stout vilket jag nu märker att det är överkolyysrat för när jag tappar upp så skummar det oavsett temperatur. Det är inte konstigt när man dricker det utan det är när man ska hälla upp eller tappa på flaska.
Jag vet inte om jag gör fel när jag tappar med motrycksfyllaren men jag tror inte det. jag har gjort som tidigare men nu kommer det trots allt skum och frigör ytterligare kolsyra så trycket höjs och skummet letar sig ut
Ja, är det bara att "purga" fatet tills man kommer ner i lämplig nivå? Eller finns det bättre sätt?
Hur många volymer co2 för mycket är det?
Jag skulle satsa på att släppa övertryck, i rumstemperatur.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Falkens » onsdag 2018-03-14 12:05
Det gjorde jag också...
Och det löste mitt problem
Tack för svaret
// Jonas
-
Falkens
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 2057
- Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
- Ort: Sollentuna
av Saint » onsdag 2018-03-14 12:46
Har ett liknande problem med en IPA som jag har på fat. Den skummar inte men bara lite för mycket kolsyra enl min smak. "Släppa ut övertryck" menar ni då att släppa ut lite via säkerhetsventilen och varför måste det göras i rumstemp.
Jag tänkte bara koppla bort tuben, pysa ut liiiite, koppla på tuben igen och skruva upp lite lite lämpligare tryck.....Är det rätt sätt??
-
Saint
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 262
- Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07
av Bee » onsdag 2018-03-14 16:00
Saint skrev:Har ett liknande problem med en IPA som jag har på fat. Den skummar inte men bara lite för mycket kolsyra enl min smak. "Släppa ut övertryck" menar ni då att släppa ut lite via säkerhetsventilen och varför måste det göras i rumstemp.
Jag tänkte bara koppla bort tuben, pysa ut liiiite, koppla på tuben igen och skruva upp lite lite lämpligare tryck.....Är det rätt sätt??
Ja, dra i säkerhetsventilen.
I rumstemperatur är jämviktstrycket högre och därmed kommer kolsyra lösa ut snabbare ur ölet. D v s du kan snabbare och oftare släppa på uppbyggt tryck.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 62 gäster