Färg

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Färg

Inläggav holm44 » tisdag 2018-02-13 21:29

Hej,ska brygga en dubbelIPA enl boken KreativÖlbryggning men vill ha den mörkare. Kan man mäska rostad wienermalt eller dyligt för att få mer färg? Läste nånstans om kallmäskning för att få färg ,det får inte påverka smaken!
Leffe



Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Färg

Inläggav Karl R » onsdag 2018-02-14 08:59

du kan kallmäska.
Om du nu vill ha den mörkare, ta något som är rejält mörkt. Det hittar man i olika recept lite varstans. Typ rostat korn. Håll ner mängden och kallmäska så bör du vara på väg i rätt riktning.

Har dock inte själv nån känsla för mörk dubbelipa, ifall just rostat korn blir ett stilbrott där.


hittade den här annars, men det verkar ju nästan vara lur
https://shop.humle.se/malt/weyermann/sinamar/
Användarvisningsbild
Karl R
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 615
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Färg

Inläggav holm44 » onsdag 2018-02-14 12:21

Karl R skrev:du kan kallmäska.
Om du nu vill ha den mörkare, ta något som är rejält mörkt. Det hittar man i olika recept lite varstans. Typ rostat korn. Håll ner mängden och kallmäska så bör du vara på väg i rätt riktning.

Har dock inte själv nån känsla för mörk dubbelipa, ifall just rostat korn blir ett stilbrott där.


hittade den här annars, men det verkar ju nästan vara lur
https://shop.humle.se/malt/weyermann/sinamar/
nja den får nog bli ljus!
Leffe


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Färg

Inläggav MCMLXXXII » onsdag 2018-02-14 21:56

Karl R skrev:hittade den här annars, men det verkar ju nästan vara lur
https://shop.humle.se/malt/weyermann/sinamar/

Det måste ju vara det där, eller motsvarande, Eriksberg använder för sin julöl. Olika färg men exakt samma smak.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 49
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Färg

Inläggav Jonel » torsdag 2018-02-15 20:54

Jag använder upp till en procent rostat korn för färg utan smakbidrag, ger en rödaktig ton.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Jonel
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 132
Blev medlem: onsdag 2013-09-25 20:14

Re: Färg

Inläggav Djonk » torsdag 2018-02-15 21:48

Annars finns den här oförglömliga metoden: https://www.youtube.com/watch?v=91GYrHNc-Vo :D
Djonk
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 115
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Färg

Inläggav holm44 » fredag 2018-02-16 14:29

Kan man kanske rosta lite havre för 15 ltr vört?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Färg

Inläggav Bee » fredag 2018-02-16 17:39

holm44 skrev:Kan man kanske rosta lite havre för 15 ltr vört?


Låter omständligt, dessutom ger det inte så mycket färg som det ger smak. Iallafall vid lägre rostningsgrad.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2840
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Färg

Inläggav Grindcrusher » fredag 2018-02-16 17:58

Jag har läst någonstans att chokladmalt ger maximalt med färg i relation till smakbidrag. Vet inte om det stämmer men det är relativt traditionellt som färggivare i England.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 877
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster