Temp på förkultur vid pitch i lager?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Temp på förkultur vid pitch i lager?

Inläggav mike85 » tisdag 2018-02-13 19:06

Hej! Man läser ofta när man kollar jästemp på lager att man ska jäsa runt 10°, och ev pitcha på max 13-14° för att inte stressa jästen. Men man läser aldrig något om tempen på just förkulturen. Man ska ju odla den i rumstemp, men är det inte bra att kyla ner även förkulturen till samma temp som vörten för att undvika stress pga stor tempskillnad mellan förkultur och vört? Eller är det lite overthinking med den proceduren?
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Temp på förkultur vid pitch i lager?

Inläggav Grindcrusher » onsdag 2018-02-14 15:39

Lagerjäst trivs och förökar sig bättre mellan 20 och 30C precis som cerevisiae. Den kommer dock att producera en helt annan typ av förkultursöl när den jäser vid rumstemp. Det tror jag du får ta i beaktning om du ska pitcha hela förkulturen i din öl eftersom din förkultur vid rumstemp inte kommer vara renjäst lager.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 881
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Temp på förkultur vid pitch i lager?

Inläggav ekstedt » onsdag 2018-02-14 16:24

Det är snabba och kraftiga temperatursvängningar som stessar jästen, så det viktiga är att jästen har ungefär samma temperatur som vörten vid tillsättning.

Att tillsätta 20-gradig lagerjäst i 20-gradig vört för att sedan ställa in rasket i ett 10-gradigt rum är helt okej, även om det kanske inte är optimalt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2526
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Temp på förkultur vid pitch i lager?

Inläggav mike85 » torsdag 2018-02-15 06:13

Nä precis, det var det jag var ute efter. Om det egentligen är så bra att pitcha en 20-22 gradig förkultur i vört som håller 10-13°.. Det är alltså bättre att kyla den före pitch?
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Temp på förkultur vid pitch i lager?

Inläggav Grindcrusher » torsdag 2018-02-15 08:08

Sorry, läste lite för snabbt.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 881
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster