Acetaldehyd (gröna äpplen)

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » söndag 2018-01-28 23:17

Detta är något jag fått i mina senaste bryggningar, både en pils, en ipa och en pale ale. Jag är nästan helt säker på att det inte är oxidering eftersom jag varit extremt noga med att inte plaska med ölen. Då måste det ju komma från jäsningen. Men jag fattar inte hur det uppstår ändå när jag är noga med renlighet, jäskyl med tempkontroll och torrjäst som typ är idiotsäkert. Någon som har nån idé? Man blir ju fan galen :p
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav ramsus » måndag 2018-01-29 12:28

Har inte så många råd att komma med men vill med detta visa mina sympatier :) jag har läst att lagring kan få smaken att försvinna, så om du har tålamod så kanske vänta en månad eller två kan hjälpa? Pitcha fel mängd jäst läste jag också kan leda till detta. https://www.morebeer.com/content/homebrew-off-flavors
ramsus
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » måndag 2018-01-29 12:41

Tack :) Jo det har jag också läst att i vissa fall går det lagra bort, men det verkar inte hjälpa. Jag har haft en påse rehydrerad us-05 i, och två st i lagern så det borde inte bero på ”stressad jäst”. Men visst, man vet aldrig..
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav Kenneth » måndag 2018-01-29 13:02

Jag hade samma/liknande problem för ett antal år sedan.
I mitt fall kom jag fram till att det var en hävert som "tjuvdrog" in luft i samband med tappningen av ölet.
Jag köpte en ny hävert och problemet försvann.

Vet inte om det gäller det här fallet men det kan vara värt att kolla på.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 818
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » måndag 2018-01-29 13:11

Nej jag har alltid slang direkt på kranen på hinken och där har jag inte sett någon tjuvluft. Senaste batchen tappades även på fat som jag nyss köpt.
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » måndag 2018-01-29 13:24

Kan det hjälpa om man har ölen 3 veckor i hink så jästen verkligen hinner städa upp (när det gäller ale)? Man tycker ju egentligen inte att det ska behövas mer än 2 veckor..
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav Jonas Johnsson » fredag 2018-02-09 15:37

Jag fick acetaldehyd i en flaska jag gav till en en kompis, och bara i denna flaska. Problemet då var att jag buteljerade från min tappkran och det kom luft in i flaskan, i kombination med att ölflaskan fick skvalpa runt i kompisens ryggsäck.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav ekstedt » fredag 2018-02-09 17:06

mike85 skrev:Kan det hjälpa om man har ölen 3 veckor i hink så jästen verkligen hinner städa upp (när det gäller ale)? Man tycker ju egentligen inte att det ska behövas mer än 2 veckor..


Det behövs inte mer än två veckor eller t.o.m. kortare än så i normalfallet, nej. Men om man har fått oönskat höga nivåer av acetaldehyd eller någon annan jäsbiprodukt under jäsningen så kan det eventuellt vara en fördel att låta ölen stå på jästkakan lite extra länge.

Men det är förstås bättre att säkra sina jäsningsrutiner så att problemet inte uppstår till att börja med.

Sedan så är det värt att inse att såväl acetaldehyd som diacetyl är oxideringsprodukter och kan uppstå efter flasktappning.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2499
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » lördag 2018-02-10 20:08

Pilsnern kom jag till slut på en orsak som kan ha varit boven i dramat, nämligen för hög pitchtemp, låg runt 18°, gjorde precis en ny igår och pitchade då på 14° och låter den gå ner till 10° i kylen. Men Alen fattar jag inte hur det kan bli äpplen i, jäste med us-05 på 18, färdigjäst efter 7 dygn, men lät den stå 9 dygn innan den åkte i fat.
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav Karl R » tisdag 2018-02-13 09:18

Om du nu genomgående låter det jäsa i 18grC. Borde du inte kunna ställa upp den ett par grader varmare mot slutet, alltså när jäsandet börjar lägga sig.

idé?

//karl
Användarvisningsbild
Karl R
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 615
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav mike85 » tisdag 2018-02-13 19:30

Absolut kan jag testa det, men jag har aldrig hört nån behöva det med us-05. Men självklart kan det vara värt ett försök :)
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Acetaldehyd (gröna äpplen)

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-02-13 20:01

mike85 skrev:Absolut kan jag testa det, men jag har aldrig hört nån behöva det med us-05. Men självklart kan det vara värt ett försök :)


Behöver och behöver, det ger jästen bättre förutsättningar för fullständig utjäsning och reducering av jäsbiprodukter att göra så. Finns ingen anledning att inte göra det.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2499
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster