Långsam jäsning?

Här diskuteras tillverkning av mjöd och cider tillsvidare!

Re: Långsam jäsning?

Inläggav skyking » måndag 2017-10-09 09:16

När det gäller syresättningen och vispa ur CO2 så funderar jag på att införskaffa en sån här, bör väl funka hoppas jag. Tycker det dock vore mer praktiskt att syresätta när man ändå skall vispa ur CO2 efter 24h. En liten fundering är bara hur pass man får syresättning om nu jästen börjat driva ur syret ur headspacet (jag kör med PET-carboy så jag har inte någon gigantisk öppning där syre kan komma in). Tanken med den lösningen är att jag bör kunna få en konsistent syresättning - jag kommer ju inte måta hur många ppm jag får i.
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 717
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » måndag 2017-10-09 09:24

Ja, det blir punkt 3,5. Fast tillsätter du din 16gradiga mjöd under 45min blir det en typ av temperatursänkning också.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » måndag 2017-10-09 09:26

Har du en magnetomrörare?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » måndag 2017-10-09 09:37

Den vispen fungerar alldeles utmärkt för att driva ur co2. Jag syresätter med syresättningssten på 0,5 mikron och med ren syrgas för att kunna komma upp i rätt syrehalt. Med visp eller skakning kan du som absolut max få 5-8ppm, men i själva verket så är runt 12ppm optimalt för jäst oavsett öl, vin eller mjöd. Jästen kommer sedan att konsumera syret på ca 8-12h därefter kommer nästa generation av jästceller och dessa står då helt utan möjlighet att kunna få något syre, därav en extra syresättning efter 18h. Pratade med en kemist på Lallemand och hon förespråkade även en syresättning vid 1/3 sugar brake så att jästen kan förse sig med mer steroler till cellväggen.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav skyking » måndag 2017-10-09 09:39

Cobrac skrev:Ja, det blir punkt 3,5. Fast tillsätter du din 16gradiga mjöd under 45min blir det en typ av temperatursänkning också.


Det var lite här som jag blir förvillad när det gäller den punkten. Att tillsätta min mjöd under 45 min avser det då att jag skall göra det gradvist under en tidsperiod på 45min (typ 1dl/15min eller liknande) eller vänta i 45min med att göra det?

Jag har ingen magnetomrörare. När jag gör förkultur brukar jag gå och skaka på förkulturen lite då och då (jag vet att det är en källa för inkonsistens och jag kommer nog med tiden investera i magnetomrörare också).
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 717
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » måndag 2017-10-09 09:50

skyking skrev:[quote="Cobrac"]Ja, det blir punkt 3,5. Fast tillsätter du din 16gradiga mjöd under 45min blir det en typ av temperatursänkning också.


Det var lite här som jag blir förvillad när det gäller den punkten. Att tillsätta min mjöd under 45 min avser det då att jag skall göra det gradvist under en tidsperiod på 45min (typ 1dl/15min eller liknande) eller vänta i 45min med att göra det?[/quote]

Inte så konstigt, jag förklarar ju som en kratta. Ledsen för det. Du har helt rätt, gradvis tillsättning är det som gäller!
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav skyking » måndag 2017-10-09 09:51

Jag har också funderat på att använda diffusionssten för syresättning, men mitt försök hittils var lite av en besvikelse. Pga av frustration allmänt strul under bryggningen och med att koppla ihop slang med stenen så åkte slang, sten och filter i soporna. Hade varit bra att veta vilken slang och så man skall använda för att få ihop det hela. Jag har dock tänkt mig att använda luft istf syre där dock för att jag tror att 10ppm mycket väl skulle kunna räcka (och med tanke på att jästen konsumerar syret så bör man ju kunna trycka i nytt syre).
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 717
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » måndag 2017-10-09 22:33

Jag hade också en rackarns massa testade innan jag hittade en slang som gick på lagom trögt. Vill inte ha någon slangklämma på den. Jag är alltid intresserad av att få min mjöd prövad av icke bekanta. Har du möjlighet att motta en flaska mousserande fläderblomsmjöd och ge ett kort omdöme? Skicka isf en mottagaradress dit jag kan posta. Bara en fråga om du inte vill, så är det helt ok.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Janne gnoff Berglund » fredag 2017-10-13 09:01

skyking skrev:Jag använder pH-papper och om jag tolkar färgen rätt ligger det på 3.6-3.8. Jag använder WYeast 4632 (dry mead). Jäsningen sker i partycooler instäld på 16C. Såvitt jag kan se så är det inte någon betydande jästmängd på botten, men heller ingen skumkrona (båda skiljer sig från vad jag är van vid vid ölbryggning - det är liksom om det vore för få jästceller). Jag körde med ett paket jäst till 20L, ingen förkultur, men tillsatte Fermaid K i musten (i början).


De gånger jag haft problem med jäsning av mjöd har det alltid varit med Wyeast mjödjäst utan förkultur, har gått ifårn den helt.

Finns säkert andra som lyckats bra med den, men jag har bara dåliga erfarenheter tyvärr.
Användarvisningsbild
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 978
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Mölndal

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » fredag 2017-10-13 16:12

Från Wyeast har jag endast använt sweet mead. Fungerande inte alls bra, tills dess att jag höjde pH till närmare 4,5-5.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Långsam jäsning?

Inläggav skyking » tisdag 2017-10-17 15:29

Det verkar som ni är överens om att ni inte haft tillfredställande erfarenheter av WYeasts mjödjäst. Jag menar att om det är normalt med lägre pH och andra jäster klarar av dessa pH-nivåer skall man inte behöva höja pH till 4.5-5. Eventuellt skulle WYeast kunna funka om man gör förkultur?

För framtida ändamål skulle det vara bra ifall jag fick tips om vilka stammar som passar bra till mjöd (gärna med synpunkter om vilka typer och torrhet/sötma de passar). Cobrac nämnde/rekommenderade EC1118. Det verkar som att det är väldigt utbrett att man använder torrjäst till mjöd eller? Jag må vara färgad av gamla fördomar mot torrjäst (men jag antar att det fortfarande har viss bäring när det gäller öl iaf då utbudet på torrjäst kanske inte är lika stort som för flytande jäst).
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 717
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Bee » tisdag 2017-10-17 23:52

@Tristan har du någon input?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2627
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Långsam jäsning?

Inläggav Cobrac » onsdag 2017-10-18 08:06

Jag tror att du kanske har en poäng när det kommer till öl, men när det gäller mjöd så ska man kanske betrakta det mer som ett vin och då finns det en rad olika torrjäst. Lallemand (Lalvin) har generellt väldigt bra kvalité på sin torrjäst. Fördomarna du bär på baseras nog mycket på att många helt enkelt har hällt sin torrjäst rakt ner i sin vört/must. Då får man en dålig vitalitet på sin jäst. Idag verkar de flesta som har intresse av att göra mjöd/vin/öl betydligt kunnigare och jag tror inte att det egentligen finns två läger där man förespråkar torrjäst eller färdigpropagerad jäst i flytande form, däremot finns det såklart skillnader i karaktär. Mitt råd är att följa TOSNA 2.0 (meadmaderight.com) när det kommer till mjöd och torrjäst. Ordentligt med syre vid pitch och en gång efter 18h. Läs även Scotts Lab handbook. Den är lite av en bibel när det kommer till jäsning av vin/mjöd/cider. I den finns all info om åtgärder och näringsämnen inför jäsning, under jäsning och efter jäsning.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Föregående

Återgå till Mjöd & Cider

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster