Kontakt med Biodlare/förening?

Här diskuteras tillverkning av mjöd och cider tillsvidare!

Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav Ölamatören » torsdag 2017-01-05 11:42

Är det någon som har kontakter med biodlare eller biodlareförening?

Jag har en känsla av att mjödbryggningen kommer ta fart ordentligt i stugorna det närmsta året/åren och då vore det kanske bra om biodlarna visste om hembryggarnas intresse för deras produkter?

Jag är inte säker på att jag kommer brygga mjöd, men ser möjligheterna till samarbeten här
Ölamatören
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 71
Blev medlem: fredag 2014-03-07 11:36

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav Tristan » fredag 2017-01-06 09:41

Användarvisningsbild
Tristan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: måndag 2013-04-01 15:17
Ort: Stockholm

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav urkelme » fredag 2017-01-20 09:26

Jag är biodlare ;)
urkelme
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 326
Blev medlem: måndag 2014-08-11 09:09

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav skyking » måndag 2017-03-27 13:28

urkelme skrev:Jag är biodlare ;)


Är du möjligen också mjödbryggare? Har du någon uppfattning om vilken honung som passar bäst/bra till att göra mjöd? Bör den vara färsk (nyslungad har jag för mig det heter)? När är det sässong för honung? Jag såg ett bi igår, så det börjar väl närma sig.

Brukar odlare ha honung över att sälja? Vad kan man isf räkna med att få betala för honungen?
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 714
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav Pistol_76 » måndag 2017-03-27 18:39

Jag har använt ljunghonung som har en behaglig smak. Kan köpas hos vissa odlare men lätt att hitta i lite "finare" affärer. Inte så dyrt, jag betalade 70kr för 500g som räckte till 20 liter. Det blev väldigt mycket smak av detta så kanske dra ner lite på huvan tycker jag. Lägg det direkt i jäskärlet efter att värmt upp det till ca 80grader i ugnen.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav magnuz » måndag 2017-03-27 20:01

Pistol_76 skrev:Jag har använt ljunghonung som har en behaglig smak. Kan köpas hos vissa odlare men lätt att hitta i lite "finare" affärer. Inte så dyrt, jag betalade 70kr för 500g som räckte till 20 liter. Det blev väldigt mycket smak av detta så kanske dra ner lite på huvan tycker jag. Lägg det direkt i jäskärlet efter att värmt upp det till ca 80grader i ugnen.


Skickat från min iPhone med Tapatalk


Använd länken till Biodlarna och leta upp den lokala biodlarföreningen i närheten där du bor. Lokalproducerat är inte så dumt. Dessutom kan du med all säkerhet köpa honung i större förpackningar. Blir några kronor billigare. Mjöd kan få en "stark" honungssmak om karaktären på honungen är för utpräglad. Kan vara bra att blanda med bär/frukt mm. Eller hälften vört. Googla, det finns mycket info där ute
Personligen tycker jag att flytande nyslungad honung avnjutes bäst tillsammans med jordgubbar!
Hälsningar
Magnus
Biodlare, mjöd och ölbryggare.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
magnuz
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: lördag 2012-10-20 20:45
Ort: Norrköping

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav skyking » måndag 2017-03-27 21:41

Pistol_76 skrev:Jag har använt ljunghonung som har en behaglig smak. Kan köpas hos vissa odlare men lätt att hitta i lite "finare" affärer. Inte så dyrt, jag betalade 70kr för 500g som räckte till 20 liter. Det blev väldigt mycket smak av detta så kanske dra ner lite på huvan tycker jag. Lägg det direkt i jäskärlet efter att värmt upp det till ca 80grader i ugnen.


500g till 20L, är inte det lite väl lite för att göra mjöd? Jag får det till bara 2.5%, det kan väl knappast bli mer än någon enstaka procent alkohol då och det låter i mina ögon som lite väl svagt för en mjöd.
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 714
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav Pistol_76 » tisdag 2017-03-28 19:03

Jag missuppfattade att det var mjöd. Tänkte mer på honungen i sig. I mjöd skall du väl ha upp mot 5kg för 20 liter. Lycka till


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav urkelme » fredag 2017-07-07 08:02

skyking skrev:
Är du möjligen också mjödbryggare? Har du någon uppfattning om vilken honung som passar bäst/bra till att göra mjöd? Bör den vara färsk (nyslungad har jag för mig det heter)? När är det sässong för honung? Jag såg ett bi igår, så det börjar väl närma sig.

Brukar odlare ha honung över att sälja? Vad kan man isf räkna med att få betala för honungen?


Ursäkta supersent svar.
Vi slungar första gångerna veckan innan midsommar ungefär.
Hurvida om nyslungad är bäst eller ej vet jag inte, det jag kan tänka mig är att nyslungad som inte kristaliserats än löser sig bättre i vatten.
Nyslungad är oftast billigare än rörd honung då biodlaren slipper allt efterarbete med honungen.
Om du pratar med rätt biodlare då vill säga, går du på en marknad och köper nyslungad på burk kan det istället vara dyrare.
Prata med en biodlare i närheten och kolla, förklara vad du ska ha det till så kommer det säkert bli bra.
Är inte mjödbryggare men tänkte försöka mig på det nu i sommar :)
urkelme
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 326
Blev medlem: måndag 2014-08-11 09:09

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav skyking » fredag 2017-07-07 14:51

urkelme skrev:Hurvida om nyslungad är bäst eller ej vet jag inte, det jag kan tänka mig är att nyslungad som inte kristaliserats än löser sig bättre i vatten.
Nyslungad är oftast billigare än rörd honung då biodlaren slipper allt efterarbete med honungen.


Nu vet jag inte så mycket om biodling egentligen. Vad är det för något som görs efter man har slungat honungen och vad är syftet med dessa moment?

Jag kanske uttryckte mig fel dock. Jag tänkte kanske snarare nyskördad honung eller något sådant.
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 714
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav urkelme » lördag 2017-07-08 09:30

Det som händer efteråt är att honungen ska röras under ett par dagar innan burktappningen för att inte bilda stora sockerkristaller eller bli grynig när den sen hårdnar.
Nyslungad var helt rätt ordval :)
urkelme
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 326
Blev medlem: måndag 2014-08-11 09:09

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav skyking » lördag 2017-08-12 14:32

Hur mycket skall man förvänta sig/vara beredd att betala för honung? Säg för 5kg?

Vad är den normala storleken på en hink?
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 714
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav Weinkeller » lördag 2017-08-12 21:54

skyking skrev:Hur mycket skall man förvänta sig/vara beredd att betala för honung? Säg för 5kg?

Vad är den normala storleken på en hink?
Jag har gett allt mellan 40-90kr kg. Standard idag i mitt närområde är 80kr/kg.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1356
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Kontakt med Biodlare/förening?

Inläggav magnuz » söndag 2017-08-13 08:41

Det är vanligt att biodlare använder 500 och 700 grams glasburkar. 1500 gram plastbyttor förekommer också.
Om du vill ha större volymer bör du kontakta en biodlare och hoppas på att hen inte har tappat upp all honung än.
Och med lite tur kanske biodlaren kan fylla upp en hink som du har med dig.
/Magnus
magnuz
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: lördag 2012-10-20 20:45
Ort: Norrköping


Återgå till Mjöd & Cider

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster