Återanvända jäst

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Återanvända jäst

Inläggav Julius Langweiler » tisdag 2019-04-16 09:49

Hej

Finns det ngn tumregel hur länge man kan spara en tvättad jäst i kylen?
Hittar en del info som säger ca 2 veckor, därefter bör man undvika att pitcha direkt.

I mitt fall tänkte jag väcka den vid liv via en förkultur efter ca en månad från skörd.
Eller är det bara ett göra en förkultur, vaknar den till liv så är det bara att köra, oavsett om den stått i kylen i 1 - 2 månader?

/J
Julius Langweiler
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 26
Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03

Re: Återanvända jäst

Inläggav Djonk » tisdag 2019-04-16 09:54

Har använt ett halvår gammal jäst utan problem, men gör förkultur och lukta/smaka att den verkar OK
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 473
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Återanvända jäst

Inläggav Djonk » tisdag 2019-04-16 09:56

Det var förresten otvättad jäst, tycker att det är ett bökigt extra steg att tvätta.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 473
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster