Avstannad jäsning - problem?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Avstannad jäsning - problem?

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-03-14 19:26

Har en sats som står och bubblar, den står kanske i det övre spannet i tempskalan (ca 22-23 grader). Har bryggt i den tempen förut och då fått helt okej resultat.

Nu har jag en sats som bubblat rejält i 3 dagar, nästan kokat över i jäsröret - vilket jag misstänker den höga tempen bidrar till. Men nu har den efter 3 dagar avstannat och har ca 2-3 bubblor/minut. Vilket jag tycker är väldigt lite. Jästen har inte sjunkit ner ännu, så det känns som att den har mer att ge.
Jästen jag använt är Fermentis US-05. Bör jag vara orolig att något är tokigt med så lite bubblor?

Har lite problem med utrymme. Så antigen måste jag jäsa i 22 grader eller i 12-13 grader i förrådet. Kanske går att öka graderna i förrådet något med en filt om hinken. Vad anser ni vara bäst?
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Avstannad jäsning - problem?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-03-14 19:55

Antagligen är primärjäsningen klar, men ta ett prov så får du se hur det har gått.


Jag föredrar lite lägre temperatur, men 12-13 låter som att det riskerar bli för svalt. En enkel lösning jag använder i brist på jäskyl är att låta kärlet stå i vattenbad med en blöt tröja över, så sänker avdunstningen med ungefär 2 grader.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 518
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Avstannad jäsning - problem?

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-03-14 20:34

Mår den dåligt av stå några dagar till? Tidigare har jag i princip låtit den stå i 14 dagar oavsett, men då har den sista veckan/dagar avstannat ganska mycket.
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Avstannad jäsning - problem?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-03-14 21:04

Nej det är ju tvärtom bra att göra som du brukar, även om man kan korta ner det med någon dag om man har bråttom.
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 518
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Avstannad jäsning - problem?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-03-14 22:57

Det där är helt normalt beteende för US-05. Jäser ut på 3-4 dagar.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2633
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Avstannad jäsning - problem?

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-03-21 12:23

Tack för svar.

Har smakat av det hela nu och mätt FG, landade på 1013 - så helt okej utjäsning med OG 1048.
Tappning idag och det smakar helt okej.
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster

cron