Att tappa upp mäskvatten i förväg

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav Rotsac » onsdag 2019-03-13 11:12

Vad finns det för eventuella fördelar/nackdelar med att tappa upp mäskvatten kvällen innan bryggning, vad gäller syreinnehållet?
(Förutom att man kan utföra eventuell pH-sänkning, vattenbehandling, och blanda om i förväg).

1) Avgår/syresätts det en del syre under natten? (Man vill väl kanske gärna ha ett lock över kärlet under natten).

2) Vatten som håller 5 grader bör väl innehålla något mer syre än 15-gradigt vatten?

3) Är det enligt ovan någon vits med att tappa upp 5-gradigt mäskvatten, och tillsätta antioxidationsmedlet "Antioxin SBT" (0,075 gram per Liter) kvällen innan följande morgons bryggning? Om det medlet står det: "The excellent efficiency of these antioxidizing agents is obtained by using them during the mashing at low temperatures, ideally between 38°C and 42°C".
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav skyking » onsdag 2019-03-13 11:50

Som jag förstått det skall syre tas upp tämligen snabbt så eventuella åtgärder för att driva ut syre på kvällen är som bortblåsta på morgonen. Iden att sätta lock på det kan vara rätt meningslöst, man skall veta att det är ganska små mängder syre vi talar om. Man talar om 10mg/L vid rumstemperatur, är vattnet varmare är det mindre än så. Densiteten på luft är 1.2g/L (dvs 240mg syre i varje liter luft). Alltså redan några centiliter luft under locket är tillräckligt för att ogöra betydande del av mödan med att driva ut syre.

En fråga man kanske kan utreda är hur mycket antioxidationsmedel man behöver för att motverka syreupptagningen. Jag gissar lite på måfå att det innebär mer antioxidationsmedel än vad man vill använda.

Den stora fördelen jag kan se är att om man värmt upp vattnet över natten och kan hålla det hyffsat varmt över natten och därmed kunna snabbare komma till inmäskning. Denna fördel består bara i att man tar sig tid på kvällen innan att göra något man kan göra på morgonen (dessutom måste man lägga mer tid på det då man har viss avsvalning av vattnet hur man än gör).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav assistredo » torsdag 2019-03-14 01:38

Hur mycket möda skall man behöva lägga ned på att hålla några mg syre borta från mäskvattnet? Sen står man där med åtskilliga kilo krossad malt med massor av luft som sedan ska ner i vattnet.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav skyking » torsdag 2019-03-14 10:24

assistredo skrev:Hur mycket möda skall man behöva lägga ned på att hålla några mg syre borta från mäskvattnet? Sen står man där med åtskilliga kilo krossad malt med massor av luft som sedan ska ner i vattnet.


Beror ju på hur pass man vill undvika syre i mäsken :wink: nöjer man sig med 4-5ppm så behöver man inte göra något speciellt.

Min poäng är lite att om man vill lägre och vidtar åtgärder för det så räcker det inte med en kvick-fix. Man måste också se till att man vidtar åtgärder så att man inte förstör det arbete man har lagt ned på att få ner syrehalten. Det finns nog en och annan som saknar koll och lägger ner massor av arbete och ändå hamnar på 4-5ppm (vilket är synd med tanke på arbetet de lägger ner på att sänka syrehalten). På Lindhs sida står hur man gör för att mäska in vid LoDo-bryggning, både hur man krossar malten och mäskar in bidrar till att bevara det man uppnått genom att koka upp vattnet innan inmäskning. Utöver detta skall man tydligen använda antioxidant (SMB) också trots att man gjort rätt mycket för att undvika syre i första läget.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav Lindh » torsdag 2019-03-14 16:07

Ja det räcker inte med att koka vattnet och kyla med lock. Trots att vattnet är nära 0 mg/l syre så kommer inmäskningen att ge så pass mycket syre att det är ogjort arbete utan att tillsätta antioxidanter, eller om man har möjlighet att purgea hela sitt bryggsystem med kväve. LoDO är som sagt inte så enkelt.
Att koka dagen innan är ogjort arbete. Vill man förbereda på det sättet är jästmetoden betydligt bättre. Då tar man lite torrjäst och sockerlag som man lägger i mäskvattnet så kommer jästen förbruka allt syre. Själv har jag inte riktigt lyckats med den metoden så jag ställer timer på koket och kokar på morgonen före inmäskning istället.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Att tappa upp mäskvatten i förväg

Inläggav Rotsac » fredag 2019-03-15 14:59

assistredo skrev:Hur mycket möda skall man behöva lägga ned på att hålla några mg syre borta från mäskvattnet? Sen står man där med åtskilliga kilo krossad malt med massor av luft som sedan ska ner i vattnet.


Man KAN ju dock istället tillsätta mäskvattnet underifrån, utan att röra om, eller med minimal omrörning. (Som Speidel, förutom dess bubbblande).
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster