Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Bönan » lördag 2019-03-09 21:14
Satte igång en smash förra helgen, startade jäsningen på söndag den 3e med ett og på 1052, och idag när jag tappade ur och kollade, hade jag 1006, har hållt 19 grader i kärlet hela tiden, har jag jäst för varmt? Kärlet står i ett jässkåp med både kyla och en värmekabel lindad runt kärlet, samt en stc1000 som ser till att tempen hålls, och proben är tejpad mot kärlet, samt isolerad så den inte påverkas av skåptempen.
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Drake » lördag 2019-03-09 21:25
Förstår inte frågan. Undrar du om 19 grader är för varmt?
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Bönan » lördag 2019-03-09 21:50
ja det var en tanke, alen har jäst från 1052 till 1006 på 6 dagar, fg ska vara 1011, kanske dags att kallkrasha den då
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Djonk » lördag 2019-03-09 22:13
Tror inte att det är temperaturen som står för de fem extra pinnarna.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av skyking » söndag 2019-03-10 19:56
Det finns många symptom på att man jäst för varmt, men jag har aldrig hört att hög utjäsning skulle vara någon av dem. Sen om 19C är för varmt beror lite på vad du vill åstakomma. Själv tycker jag det är en aldeles rimlig temperatur ifall du vill ha brittisk-amerikansk ale av det. Vill du ha lager så är det för varmt och vill du ha belgostuket så är det nog för kallt (men som jag alltid sagt är det ju resultatet som räknas och inte teorier).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Bönan » måndag 2019-03-11 06:49
Det är en APA jag bryggt, tyckte bara det gick så djäkla snabbt =) Nåja den är på kallkrasch nu
Lager brygger jag i ca 12 grader
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av niklas_n » tisdag 2019-03-12 11:07
Bönan skrev:fg ska vara 1011
Säger vem? Beersmith?
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av Bönan » tisdag 2019-03-12 20:09
Nej brewfather, visst programmet har j inte rätt, men tänkte om det blir lite torrt nu? Vi får väl se
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av assistredo » onsdag 2019-03-13 15:54
Bönan skrev:Det är en APA jag bryggt, tyckte bara det gick så djäkla snabbt
Jag har ex. bryggt från 1107 till 1019 på 6 dagar och från 1063 till 1015 på 3 dagar så det där är väl helt normalt med en ale-jäst. De faktiska mäsktemperaturerna kan påverka hur hög utjäsning man får. Bryggprogrammets teoretiska beräkning i receptet kan inte förutsäga allt dock har Brewfather faktiskt träffat rätt så bra första gången jag använde det.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Djonk » onsdag 2019-03-13 16:09
Brewfather verkar i alla fall göra ett ambitiöst försök att räkna ut FG beroende på mäsktemperatur och jäst (vilken sort har du använt Bönan?)
Har haft lite sämre träff själv, flera gånger har Brewfather just överskattat FG, med undantag för jästsorter som har en tendens att ge upp i förtid.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » onsdag 2019-03-13 19:33
Jag har använt Us-05 som jäst, har använt maris otter malt, mäskade i mellan 67-68 grader i 75 minuter.
Sen fick det bli en nochill, orkade inte slabba med vatten den kvällen, så den stod till kvällen därpå innan jag kastade i 2st us 05 till ca 40-42 liter 18 gradig vört, och sedan lät jag den stiga till 19 grader, och har sedan stått mellan 18,5-19 grader konstant.
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 87 gäster