Mina IBU-beräkningar där jag försöker tillämpa J Palmers How To Brew sid 56 - 60 stämmer rätt illa med recept jag läser. Alltså gör jag fel, men hur?
Enligt Palmer är IBU = hop [g] x alfa [%] x U x 10 / volym [l] och U utilization enligt tabell, U = f(time, SG).
Här får man gissa vad volym betyder, men jag tillämpar volym i kokets avslut. Som SG använder jag BG med viss ledning av Palmers text.
Som jämförelse hittar jag ett FB-inlägg av G Lindhs där (kanske är det ett bryggprogram som räknat fram detta?)
5 g alfa 13.0 % boil 60' -> 9.7 IBU för recept med "20 L i jäshink, OG 1.059"
Om man då antar 22 L vid kokslut och BG 1.050 får man U = f(t=60,BG=1.050) = 0.231 ->
-> IBU = 5 x 13.0 x 0.231 x 10/22 = 6.8 dvs 30% för lågt.
Tacksam för tips och rättelser från er !