Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Nelari » torsdag 2019-02-21 15:46
För ett belgisk-mörk-stark-recept behövs det någonting som kallas caramelized beet sugar. Vad kan det betyda? Är det någonting som man kan köpa? Eller skall man själv karamellisera betsocker (har jag aldrig gjort)? Tack för alla tips!
-
Nelari
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46
av Djonk » torsdag 2019-02-21 16:36
Hetta upp strösocker till mellan 170-200C. Om de inte menar kandisocker som är svårare att göra (brukar stå candi sugar/syrup) men finns att köpa:
https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d180
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av ekstedt » torsdag 2019-02-21 17:02
Kan verkligen rekommendera CandiSyrup D-180. Det är den bästa sirapen jag har provat hittills för mörka belgare. Är lite sugen på att pröva deras ännu mörkare sirap:
https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d240
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Nelari » torsdag 2019-02-21 18:31
Tack, men nu ligger det ju till så att också D-180 ingår i receptet. Det vill säga, man har både D-180 och "caramelized beet sugar" (lika mängder).
-
Nelari
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46
av ekstedt » torsdag 2019-02-21 19:42
Nelari skrev:Tack, men nu ligger det ju till så att också D-180 ingår i receptet. Det vill säga, man har både D-180 och "caramelized beet sugar" (lika mängder).
Öka på mängden D-180 således. Vad är det för ett recept förresten?
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av ekstedt » torsdag 2019-02-21 20:56
Enligt "Brew like a monk" (som jag gissar att receptförfattaren utgått från) så ska det vara "beet sugar". Det står inget om att den ska vara karamelliserad. Så vanligt strösocker går alltså utmärkt.
Sedan kommer det tyvärr inte bli en klon ändå eftersom det inte går att få tag på rätt jäst.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Nelari » torsdag 2019-02-21 22:42
ekstedt skrev:Sedan kommer det tyvärr inte bli en klon ändå eftersom det inte går att få tag på rätt jäst.
Jag vet. Och det är många andra saker i receptet som är för svåra för mig. Men Westmalle Dubbel-klonen (recept från samma ställe) lyckades bra, även om jag inte kunde följa receptet 100-procentigt.
-
Nelari
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46
av Djonk » torsdag 2019-02-21 23:56
Borde väl bli rätt nära uppodlat från några flaskor? Gick fint att få fart på bottenslatten i deras Prior 8 när jag provade.
Har också bra erfarenhet av deras recept, även om det inte har blivit exakta kloner någon gång.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Drake » fredag 2019-02-22 01:54
12:an är flaskad med en annan jäst. (Sägs det)
6:an och 8:an är inte det. (Sägs det)
Dessutom ska den vara samma jäst som 12:an är primärjäst med. (Sägs det)
Vad som är sant vet nog ingen. (Förutom St. Bernard)
https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... pt.391167/
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Djonk » fredag 2019-02-22 08:41
Jo, sen blir det väl inte helt identiskt ändå när man får jästen på det viset. Hade problem med att få både den och Westmalles att jobba färdigt, men kanske går bättre om man har jäskyl.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av ekstedt » fredag 2019-02-22 09:46
Drake skrev:12:an är flaskad med en annan jäst. (Sägs det)
6:an och 8:an är inte det. (Sägs det)
Dessutom ska den vara samma jäst som 12:an är primärjäst med. (Sägs det)
Vad som är sant vet nog ingen. (Förutom St. Bernard)
https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... pt.391167/
Enligt bryggeriet själva så tillsätter de en annan jäst vid buteljering. Vad amerikanska hembryggare spekulerar om väger lätt i sammanhanget tycker jag.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Drake » fredag 2019-02-22 10:11
ekstedt skrev:Enligt bryggeriet själva så tillsätter de en annan jäst vid buteljering.
Men gör dom det även på 8:an?
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av ekstedt » fredag 2019-02-22 10:25
Drake skrev:Men gör dom det även på 8:an?
De har uttalat sig generellt, se exempelvis tråden du själv länkade till. Varför skulle just 8:an vara speciell?
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Drake » fredag 2019-02-22 11:25
Ingen aning. Men det verkar ju som om rätt många odlat upp den och gjort öl med bra resultat. Säger inget om vad det är för jäst iofs men den verkar vara användbar.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 42 gäster