Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Djonk » tisdag 2019-02-12 23:50
Har försökt hitta svar på om diastaticus lämnar något åt brettanomyces att äta, eller vice versa. Har bryggt med bägge och funderar på om det är riskfritt att använda samma utrustning för dessa eller om det kanske kan leda till flaskbomber med lite otur. Någon som vet hur det ligger till?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Humlegatan » onsdag 2019-02-13 12:39
Djonk skrev:Har försökt hitta svar på om diastaticus lämnar något åt brettanomyces att äta, eller vice versa. Har bryggt med bägge och funderar på om det är riskfritt att använda samma utrustning för dessa eller om det kanske kan leda till flaskbomber med lite otur. Någon som vet hur det ligger till?
När det gäller diastaticus behöver du inte oroa dig för flaskbomber utan buteljera som vanligt, så länge primärjäsningen är klar. Men det är samma förhållningssätt som med annan ale.
Jag har hittills inte stött på en saisonjäst som INTE är diastaticus och med tanke på hur vanligt det är att man sekundärjäser eller buteljerar med brett så är det säkert att säga att man, även med ett FG neråt 1.005, kan tillsätta brett och låta bakterierna tugga på. 6 månader med brett har fungerat bra för mig i ett sekundärt jäskärl. Du bör dock inte buteljera med brett om FG inte krupit neråt 1.002-3. Finns mer på milt the funk-wikin om detta och hur man ska tänka kring kolsyrenivån när man buteljerar med brett istället för med socker.
-
Humlegatan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 80
- Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
- Ort: Luleå
-
av Bee » onsdag 2019-02-13 13:34
Humlegatan skrev: så är det säkert att säga att man, även med ett FG neråt 1.005, kan tillsätta brett och låta bakterierna tugga på.
Vill bara korrigera och för nybörjare säga att brett är jäst och inte bakterier.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Djonk » onsdag 2019-02-13 13:41
Kan det vara så att både brett och diastaticus arbetar snabbt nog när man tillsätter i större mängd för primärjäsningen att man undviker de problem bryggerier får när "några enstaka celler" kommer med av misstag, med katastrofal följd efter veckor/månader?
Det har du rätt i, bör med andra ord finnas näring kvar till brett åtminstone. Har gjort missen att buteljera för tidigt med brett en gång men upptäckte det i tid som tur var. Lite svar på min egen fråga där eftersom det var primärjäst med brett
låter inte tokigt att skippa sockret helt, bra förslag.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » onsdag 2019-02-13 13:44
Apropå jäst/bakterier, läste nyss
http://www.garshol.priv.no/blog/317.html (brett benäms dekkera). Spännande bild av vad som händer inne i tunnan
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Humlegatan » torsdag 2019-02-14 13:38
Bee skrev:Vill bara korrigera och för nybörjare säga att brett är jäst och inte bakterier.
Självklart!
-
Humlegatan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 80
- Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
- Ort: Luleå
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 32 gäster