Diastaticus och brettanomyces

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Djonk » tisdag 2019-02-12 23:50

Har försökt hitta svar på om diastaticus lämnar något åt brettanomyces att äta, eller vice versa. Har bryggt med bägge och funderar på om det är riskfritt att använda samma utrustning för dessa eller om det kanske kan leda till flaskbomber med lite otur. Någon som vet hur det ligger till?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Humlegatan » onsdag 2019-02-13 12:39

Djonk skrev:Har försökt hitta svar på om diastaticus lämnar något åt brettanomyces att äta, eller vice versa. Har bryggt med bägge och funderar på om det är riskfritt att använda samma utrustning för dessa eller om det kanske kan leda till flaskbomber med lite otur. Någon som vet hur det ligger till?


När det gäller diastaticus behöver du inte oroa dig för flaskbomber utan buteljera som vanligt, så länge primärjäsningen är klar. Men det är samma förhållningssätt som med annan ale.

Jag har hittills inte stött på en saisonjäst som INTE är diastaticus och med tanke på hur vanligt det är att man sekundärjäser eller buteljerar med brett så är det säkert att säga att man, även med ett FG neråt 1.005, kan tillsätta brett och låta bakterierna tugga på. 6 månader med brett har fungerat bra för mig i ett sekundärt jäskärl. Du bör dock inte buteljera med brett om FG inte krupit neråt 1.002-3. Finns mer på milt the funk-wikin om detta och hur man ska tänka kring kolsyrenivån när man buteljerar med brett istället för med socker.
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå

Re: Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Bee » onsdag 2019-02-13 13:34

Humlegatan skrev: så är det säkert att säga att man, även med ett FG neråt 1.005, kan tillsätta brett och låta bakterierna tugga på.

Vill bara korrigera och för nybörjare säga att brett är jäst och inte bakterier.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Djonk » onsdag 2019-02-13 13:41

Kan det vara så att både brett och diastaticus arbetar snabbt nog när man tillsätter i större mängd för primärjäsningen att man undviker de problem bryggerier får när "några enstaka celler" kommer med av misstag, med katastrofal följd efter veckor/månader?

Det har du rätt i, bör med andra ord finnas näring kvar till brett åtminstone. Har gjort missen att buteljera för tidigt med brett en gång men upptäckte det i tid som tur var. Lite svar på min egen fråga där eftersom det var primärjäst med brett :? låter inte tokigt att skippa sockret helt, bra förslag.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Djonk » onsdag 2019-02-13 13:44

Apropå jäst/bakterier, läste nyss http://www.garshol.priv.no/blog/317.html (brett benäms dekkera). Spännande bild av vad som händer inne i tunnan :)
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Diastaticus och brettanomyces

Inläggav Humlegatan » torsdag 2019-02-14 13:38

Bee skrev:Vill bara korrigera och för nybörjare säga att brett är jäst och inte bakterier.



Självklart!
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 32 gäster