Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Humlegatan skrev:När jag bryggde BIAB använde jag alltid en saftsil för att sila bort humle- och maltrester innan vörten åkte ner i jäskärlet. Jag använder fortfarande denna även om jag numera inte brygger med BIAB. Är nog det enda jag saknar i din lista. BIAB producerar oftast grumligare vört och man kan argumentera för eller emot om det är bra eller inte.
KonnichwaToYous skrev:Glöm ej slangar och kopplingar till din kran för att kunna koppla den till kylspiralen
Djonk skrev:Silikonslang till fyllaren och om du ska flaska så mycket öl kommer du inte ångra en https://shop.humle.se/utrustning/rengor ... ktion-mini och kanske ett flaskträd till. Isolering (liggunderlag) till grytan, induktionsplatta och kanske en distans (https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10112530/ med något under) så att du inte bränner påsen om du behöver värma på.
Om du har en sous vide-stav hemma kan du skippa distansen och få riktigt smidig temperaturreglering på det här viset: https://www.youtube.com/watch?v=ezuQJB_stpo
Har inte testat med mer än 5kg malt men för normalstark öl fungerar det i alla fall. Skulle skippa mäsktermometern och köra med en vanlig, man måste ändå röra om för att få ett bra värde.
Vore kanon om jag kunde få lite feedback på ovanstående, vad har jag missat?
skyking skrev:Vill du hålla nere startkostnaden kan du överväga att använda kastrull du redan har. Man får iofs då finna sig i betydligt mindre batcher, men man kan å andra sidan komma undan med att kyla i vattenbad.
LCD-termometer på jäshinken är nog inte så nödvändigt heller. Normalt så funkar det att använda samma termometer som man använder när man mäskar, bara lägg den på locket så har du temperaturen där.
Mäskroder vet jag inte om man behöver om man kör BIAB (någon som kör BIAB kanske kan svara), annars bör mäskroder i plast funka bra och blir billigare.
Du bör kanske komplettera med ölbackar. Bortsett från att det gör förvaring av ölen enklare kan man dessutom använda dessa för att placera jäskärlet på vid upptappning. Man kan även använda backen som diskställ om man behöver diska många flaskor vid samma tillfälle.
Någon nämnde slangar, det lär du behöva dels för att koppla hop jäskärl med flaskfyllare och för att överföra vört från kastrull till jäskärl.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster