Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Rotsac » tisdag 2019-01-22 15:23

Hur pass länge/mycket behöver man koka kallt kranvatten kvällen innan mäskning, för att få bort det mesta av syret?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Lindh » tisdag 2019-01-22 15:50

10 min kok räcker gott men du kan inte låta vattnet stå för det tränger tillbaka syre in i vattnet igen ganska snabbt (1ppm per timme eller något sång, minns inte exakt).
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Rotsac » onsdag 2019-01-23 14:35

Lindh skrev:10 min kok räcker gott men du kan inte låta vattnet stå för det tränger tillbaka syre in i vattnet igen ganska snabbt (1ppm per timme eller något sång, minns inte exakt).


Aj, då:-(

Så då får man alltså koka på bryggdagen.
Sedan stänga av värmen, och låta vattnet kallna till mäsktemperatur.

Detta bör gå snabbare om man recirkulerar vattnet under tiden, med en slang under vattnets yta, för att inte plaska.
Jag kommer inte på något bättre sätt...
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav niklas_n » onsdag 2019-01-23 15:16

Plastfolie över när det kokat klart? Värm upp till inmäsk och ta bort folien?
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Lindh » onsdag 2019-01-23 18:57

För ”best practise” bör man koka, kyla snabbt (inom en kvart), tillsätta antioxidanter och sen mäska in. Annars finns varianten med sockerlag och jäst som äter upp allt syre men jag har för mig att 4-6h innan inmäskning var optimalt och då brukar jag sova. När jag testade den varianten kom jag inte ner lägre än 2ppm men med lite finlir går det säkert få till den metoden bra också. Plastfilm kanske fungerar som lock men jag tycler inte ens mitt föytande rostfria lock är tillräckligt tätt. Det räcker med luft mostvarande det som ryms i ett shotglas för att göra allt arbete ogjort...
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Bee » fredag 2019-01-25 11:10

Lindh skrev:För ”best practise” bör man koka, kyla snabbt (inom en kvart), tillsätta antioxidanter och sen mäska in. Annars finns varianten med sockerlag och jäst som äter upp allt syre men jag har för mig att 4-6h innan inmäskning var optimalt och då brukar jag sova. När jag testade den varianten kom jag inte ner lägre än 2ppm men med lite finlir går det säkert få till den metoden bra också. Plastfilm kanske fungerar som lock men jag tycler inte ens mitt föytande rostfria lock är tillräckligt tätt. Det räcker med luft mostvarande det som ryms i ett shotglas för att göra allt arbete ogjort...
Koka, kyla snabbt, sätta i fat och trycksätta med koldioxid?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Drake » fredag 2019-01-25 12:18

Det finns ju de som bryggt på lättöl, så varför inte med Ramlösa? :lol:
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Karl R » fredag 2019-01-25 12:26

Känner mig som en obstinat tonåring, men, asså, fattar verkligen inte hur syre, med ett relativt lågt tryck, liten kontaktyta och stor volym (vatten) skulle gå tillbaka såpass snabbt.
Ok 2 ppm är inte överdrivet mycket, men ändå.
Hur mycket syre sägs finnas i vatten innan ni kokar av det?

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav skyking » fredag 2019-01-25 13:13

Karl R skrev:Känner mig som en obstinat tonåring, men, asså, fattar verkligen inte hur syre, med ett relativt lågt tryck, liten kontaktyta och stor volym (vatten) skulle gå tillbaka såpass snabbt.
Ok 2 ppm är inte överdrivet mycket, men ändå.
Hur mycket syre sägs finnas i vatten innan ni kokar av det?


10ppm har jag för mig.

Att förstå hur det går till däremot kräver nog en hel del, men tydligen är det på det sättet att syre tas upp så snabbt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Drake » fredag 2019-01-25 13:37

Det brukar väl sägas att man inte kommer upp i mycket mer än 8 ppm i rumstempererat vatten?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Lindh » fredag 2019-01-25 13:56

8ppm syre i rumstempererat vatten ja. För att behålla de fina maltsmakerna är övre gränsen på 1.0ppm genom hela processen fram tills jästen tar vid och sen på kalla sidan.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Karl R » fredag 2019-01-25 13:59

Ok.

Hursom, lufts löslighet i vatten, minskar vid högre temp, psss koldioxid.
En kan tänka på höststormarnas betydelse för syresättningen av östersjön, som jämförelse.

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Rotsac » fredag 2019-01-25 14:09

Lindh skrev:För ”best practise” bör man koka, kyla snabbt (inom en kvart), tillsätta antioxidanter och sen mäska in.


Innebär detta att det är en dålig ide att tillsätta antioxidanter (SBT i mitt fall) i kallt kranvatten, värma upp som vanligt, och mäska in?

Är det lämpligare att tillsätta antioxidanter strax innan man mäskar in?

Tillverkaren anger: "The excellent efficiency of these antioxidizing agents is obtained by using them during
the mashing at low temperatures, ideally between 38°C and 42°C".

Exakt vad avser man med det?

Jag uppfattar detta som att man bör tillsätta antioxidanter i kallt kranvatten, och värma upp till mäsktemperatur.
Samt att syrereducering kommer att ske uner uppvärmningsfasen -med störst verkan mellan 38-42 grader, samt under mäskingen.

Man menar väl inte att man ska mäska vid 38-42 grader....?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Karl R » fredag 2019-01-25 23:40

fredag kväll...

hittade lite om syrets löslighet i vatten.
https://www.engineeringtoolbox.com/air- ... d_639.html
längst ner på sidan, diagrammet

Alltså, syrets löslighet varierar med temperatur
mg/l = ppm
Något man också kan ta till sig vid syresättning inför jäsning.

jag har försökt läsa på om hur man beräknar hastigheten in för vätskan för syret igen. och gått bet, ägnat ett par timmar snart. retligt. nästan säker på att Henrys lag är den som ska tillämpas men har inte lyckats hitta något som skriver om hur hastigheten på det hela räknas ut.

@Lindh, har du nån referens på att syre löser sig snabbt i vattnet? vore schysst.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Att koka bort syre ur kallt kranvatten

Inläggav Lindh » lördag 2019-01-26 08:48

Orkar inte söka efter källans källa då det är över 50 pdf:er men här:
Atmospheric diffusion rate of O2 is ~1-2 ppm/hr
http://www.lowoxygenbrewing.com
http://www.lowoxygenbrewing.com/uncateg ... eferences/
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Nästa

Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 56 gäster

cron