av Janne gnoff Berglund » torsdag 2019-01-10 13:37
Nu sitter jag inte i domarkommittén, men vet också att de sällan är inne här, så ger de svar jag kan.
Detta är baserat på hur det fungerade när jag lämnade in till SM senast, vilket är rätt bra länge sedan, men kanske är giltigt ännu.
Vad jag kommer ihåg var styrande tidigare var att OG och FG låg inom gränserna, samt ABV som av shbf räknades ut från dessa siffror och om man då hamnade utanför gick det inte att registrera ölen.
IBU går rakt av på att du säger att det ligger inom gränserna, samt naturligtvis att du bäst du kan har bryggt ölen för att ha den IBU du skriver in (inom gränsen för typdeffen). Väldigt likt ex EBC/SRM för färg, även om denna nog inte behöver anges, men ändå står med i typdeff.
Så som jag kommer ihåg att det fungerade sist jag lämnade in kunde man allstå inte alls registrera en öl om inte OG, FG och den av shbf uträknande alkoholhalten låg inom typdeffen.
När ölen väl är registrerad bedöms den 100% blint med avseende på i inlämnad klass/underklass. Domarna får inte se siffror för OG/FG/ABV/IBU eller någonting annat, de har en öl i glaset och vet vilken typdeff den skall dömas mot.
Det är alltså registeringen som skall fungera, därefter bedöms ölen helt uteslutande efter typdefinition.
Vill du verkligen ha svar direkt från DK skulle jag behöva använda uttrycket som har fått möcket spö på sista tiden, att du kontaktar dem via mail, då det inte vad jag förstår ingår i deras åttagande att läsa samt svara i forumet, dessutom har jag inte sett dem göra det vad jag kommer ihåg.