Lakens skrev:Klart man ska testa och exprementera men det är svårt när man aldrig bryggt öl att veta om det blir helt tokigt.
I detta fallet tycker jag nog det kan vara motiverat. För det första är frågetecknet bara hur de har räknat olika, det rör sig om hur man skall förhålla sig till osäkerheten på 12-14% alfasyra på humlen och osäkerheten hur receptförfattaren räknat ut IBU. Resultatet var att OG slog fel med 7.5% - vilket jag är fullt acceptabelt. Jag tror heller inte världen rasar ifall man råkar missa IBU med 7.1% vilket man kan tänkas göra ifall man struntar i korrigeringar.
För det andra så var ju frågan lite om man tycker att det är otroligt viktigt att man hamnar på 59.9 IBU? I så fall får man nog se till att skaffa utrustning så att man kan mäta beskan. Formlerna som används tvivlar jag starkt på att de kan leverera ett korrekt IBU med den nogrannheten. Skall man vara ärlig skall man nog snarare skippa de två sista siffrorna. Jag tycker endel lägger för stort förtroende i nogrannheten diverse formler ger och hur exakt man mäter.
För det tredje så är siffrorna tämligen ointressanta ändå. För handen på hjärtat: skall vi mäta eller dricka ölet? Du MÅSTE alltså experimentera för att veta om 60 någonting är lagom beska eller inte (och ja då spelar det inte någon roll ifall detta "någonting" är exakta IBU eller inte).