Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Djonk skrev:Det är olika underarter av pomerans, så det är ju juligt
http://www.castlemalting.com/Publicatio ... cation.pdf
http://www.castlemalting.com/Publicatio ... cation.pdf
Kanske funkar med glögg-krydda? Skulle jag vilja smaka på. Fast det kanske är knepigt att kombinera till en IPA?
Kenneth skrev:Angående rökmalt så vill jag inte rekommendera det tillsammans med andra (citrus)kryddor och eller mycket humlesmak/arom.
Jag gjorde en rököl som jag hade mycket Cascade i och smakerna skar sig och det blev inte bra.
Däremot så kan glöggkryddor och apelsin fungera bra i en öl med restsötma och inte alltför hög beska.
Men smaken är olika....
Menar du att det räcker med att sila genom kryddorna påväg till jäskärlet?Djonk skrev:Eller koka kryddorna separat och hälla i genom en sil till halva satsen, risken om det får dra för länge är kanske att det blir för mycket smak.
Fikee skrev:Menar du att det räcker med att sila genom kryddorna påväg till jäskärlet?
Personligen vill jag nog låta kryddorna dra iallafall sista minuterna av koket.
Djonk skrev:
Nej, tappa av lite vört och koka med kryddorna vid sidan av tänkte jag. Vips så kan du göra en delad sats.
DrHans skrev:När du skrev Jul-ipa tänkte jag gran.
Så granskott hade varit coolt i en Jul-ipa tillsamtillsammans med tex Chinook och willamette humle.
Angående ditt recept så skulle jag ta bort eller skära ner på karamellmalten. Kanske blanda in en till sorts humle. Amarillo tex är ju känd för sin apelsin. Finns även jäst som ger apelsin tex Sigmund Voss kveik. Jag tycker du kan ha kvar kryddnejlikan. Det gäller bara att ta det försiktigt med kryddnejlika då den lätt kan ta över. Så du kan ju minska lite på den. Du kan ju alltid ha i mer längre fram i processen. Kul idé
Mvh / DrHans
Fikee skrev:Jag tänkte också brygga en julöl i helgen. Då jag inte har gjort det tidigare så tänkte jag dela upp batchen i två omgångar.
Dag ett brygger jag en vanlig pale ale.
Dag två brygger jag samma pale ale men lägger till kardemumma, kanel och nejlikor i slutet på koket.
Tänker att på så vis så får jag ett bra test med hur stor skillnad kryddorna gör sig.
Jag har även läst många som "torrhumlar" julkryddorna istället för att ha med dem i koket.
Vad tror ni om den idén?
På så vis skulle jag kunna brygga en större batch och sedan jäsa de två olika bara.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 36 gäster