Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av skyking » söndag 2018-11-04 02:15
Jag funderar lite på att brygga en jul-IPA. För att få den lite juligare har jag funderat på apelsinskal. En ytterligare tanke är att använda kryddnejliga. Tänkte lite till om att använda rökmalt. Frågan här är lite hur långt man skall våga gå.
Första tanken är givetvis apelsinskalen. Hos maltmagnus finns både det de kallar söta och bittra apelsinskal - är skillnaden vad jag tror det är: att man i de bittra låtit mer av albedon kommit med? Som jag ser det så är inte eventuell sötma något som kommer vara kvar i slutändan ändå.
Hur passar det med at ha med kryddnejlika i en IPA? Funkar rökmalt? Är det någon som testat detta? Goda eller dåliga erfarenheter?
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Snow » söndag 2018-11-04 10:44
Förra året gjorde jag en Scottish Ale med Julkryddor, använde Pomerans (vanlig från Ica), Russin, Kanelstång och kryddnejlika, det blev
riktigt bra.
Om samma kryddor gifter sig med humlen i en IPA, det vet jag inte, men troligen funkar det oxå, även om
det finns möjligheten att dom hamnar lite bakom humledominansen.
-
Snow
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 590
- Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
- Ort: Tyresö
av Kenneth » måndag 2018-11-05 13:58
Angående rökmalt så vill jag inte rekommendera det tillsammans med andra (citrus)kryddor och eller mycket humlesmak/arom.
Jag gjorde en rököl som jag hade mycket Cascade i och smakerna skar sig och det blev inte bra.
Däremot så kan glöggkryddor och apelsin fungera bra i en öl med restsötma och inte alltför hög beska.
Men smaken är olika....
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 913
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av skyking » måndag 2018-11-05 19:57
Kenneth skrev:Angående rökmalt så vill jag inte rekommendera det tillsammans med andra (citrus)kryddor och eller mycket humlesmak/arom.
Jag gjorde en rököl som jag hade mycket Cascade i och smakerna skar sig och det blev inte bra.
Däremot så kan glöggkryddor och apelsin fungera bra i en öl med restsötma och inte alltför hög beska.
Men smaken är olika....
Jag har lagt iden om rökmalt på hyllan. Jag tänkte att apelsinskal borde kunna funka bra ihop med humlen iaf. Mitt planerade recept ser ut som följer:
6.0 kg Clear Choice Malt
0.3 kg Caramel Malt 150
0.2 kg Caramel Malt 300
0.1 kg Low Color Chocolate Malt
700 cga Simcoe
20g Simcoe (15min)
45g Simcoe (5min)
100g Torkade Apelsinskal (5min)
5g Kryddnejlikor (5min)
60g Simcoe (torr)
Jäsning med WYeast 1332 (Northwest ale)
fast jag kör bara halv sats (dvs 9-10L)
Du menar alltså att jag borde skippa kryddnejlikorna (och även apelsinskalen)?
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av DrHans » tisdag 2018-11-06 08:38
När du skrev Jul-ipa tänkte jag gran.
Så granskott hade varit coolt i en Jul-ipa tillsamtillsammans med tex Chinook och willamette humle.
Angående ditt recept så skulle jag ta bort eller skära ner på karamellmalten. Kanske blanda in en till sorts humle. Amarillo tex är ju känd för sin apelsin. Finns även jäst som ger apelsin tex Sigmund Voss kveik. Jag tycker du kan ha kvar kryddnejlikan. Det gäller bara att ta det försiktigt med kryddnejlika då den lätt kan ta över. Så du kan ju minska lite på den. Du kan ju alltid ha i mer längre fram i processen. Kul idé
Mvh / DrHans
-
DrHans
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 168
- Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19
-
av Fikee » onsdag 2018-11-07 08:14
Jag tänkte också brygga en julöl i helgen. Då jag inte har gjort det tidigare så tänkte jag dela upp batchen i två omgångar.
Dag ett brygger jag en vanlig pale ale.
Dag två brygger jag samma pale ale men lägger till kardemumma, kanel och nejlikor i slutet på koket.
Tänker att på så vis så får jag ett bra test med hur stor skillnad kryddorna gör sig.
Jag har även läst många som "torrhumlar" julkryddorna istället för att ha med dem i koket.
Vad tror ni om den idén?
På så vis skulle jag kunna brygga en större batch och sedan jäsa de två olika bara.
Skickat från min EML-L29 via Tapatalk
-
Fikee
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 7
- Blev medlem: onsdag 2018-11-07 08:08
av Djonk » onsdag 2018-11-07 17:41
Eller koka kryddorna separat och hälla i genom en sil till halva satsen, risken om det får dra för länge är kanske att det blir för mycket smak.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Fikee » torsdag 2018-11-08 09:17
Djonk skrev:Eller koka kryddorna separat och hälla i genom en sil till halva satsen, risken om det får dra för länge är kanske att det blir för mycket smak.
Menar du att det räcker med att sila genom kryddorna påväg till jäskärlet?
Personligen vill jag nog låta kryddorna dra iallafall sista minuterna av koket.
Skickat från min EML-L29 via Tapatalk
-
Fikee
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 7
- Blev medlem: onsdag 2018-11-07 08:08
av pettersson80 » torsdag 2018-11-08 11:03
Jag skulle göra en tinktur. Låt kryddorna dra i sprit och blanda i efter smak.
Skickat från min CLT-L29 via Tapatalk
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
-
pettersson80
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 177
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
- Ort: Harmånger
av Djonk » torsdag 2018-11-08 23:17
Fikee skrev:Menar du att det räcker med att sila genom kryddorna påväg till jäskärlet?
Personligen vill jag nog låta kryddorna dra iallafall sista minuterna av koket.
Nej, tappa av lite vört och koka med kryddorna vid sidan av tänkte jag. Vips så kan du göra en delad sats.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Fikee » fredag 2018-11-09 07:17
Djonk skrev:
Nej, tappa av lite vört och koka med kryddorna vid sidan av tänkte jag. Vips så kan du göra en delad sats.
Genialiskt, att jag inte tänkte så långt.
Så får det bli!
Skickat från min EML-L29 via Tapatalk
-
Fikee
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 7
- Blev medlem: onsdag 2018-11-07 08:08
av skyking » fredag 2018-11-09 07:38
DrHans skrev:När du skrev Jul-ipa tänkte jag gran.
Så granskott hade varit coolt i en Jul-ipa tillsamtillsammans med tex Chinook och willamette humle.
Angående ditt recept så skulle jag ta bort eller skära ner på karamellmalten. Kanske blanda in en till sorts humle. Amarillo tex är ju känd för sin apelsin. Finns även jäst som ger apelsin tex Sigmund Voss kveik. Jag tycker du kan ha kvar kryddnejlikan. Det gäller bara att ta det försiktigt med kryddnejlika då den lätt kan ta över. Så du kan ju minska lite på den. Du kan ju alltid ha i mer längre fram i processen. Kul idé
Mvh / DrHans
Tack för feedback. Jag har dock redan beställt ingredienser så jag har lite det att förhålla mig till. Amarillo skall jag kolla ifall jag har och i så fall kan man ju köra en Simcoe-Amarillo kombo kanske?
Om jag drar ner på karamellmalten så kan det komma att drabba OG (vet inte om jag har maltextrakt hemma). Eventuellt skulle man kunna tänka sig att jag nallar lite basmalt från det jag beställt för min andra julöl (en skotte med pepparkakskryddor), men det skulle ju drabba dess OG om jag inte kompenserar med den karamellmalt jag tatt från min jul-IPA. Min andra julöl (skotten med pepparkakskryddor) skall jag brygga i morgon, jag har inte receptet här, men fritt från minnet är det 3kg basmalt, 150g karamellmalt, 150g brunmalt och 50g svartmalt. Kanske den kan tåla ett tillskott av karamellmalt? Isf hur mycket?
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av skyking » fredag 2018-11-09 07:48
Fikee skrev:Jag tänkte också brygga en julöl i helgen. Då jag inte har gjort det tidigare så tänkte jag dela upp batchen i två omgångar.
Dag ett brygger jag en vanlig pale ale.
Dag två brygger jag samma pale ale men lägger till kardemumma, kanel och nejlikor i slutet på koket.
Tänker att på så vis så får jag ett bra test med hur stor skillnad kryddorna gör sig.
Jag har även läst många som "torrhumlar" julkryddorna istället för att ha med dem i koket.
Vad tror ni om den idén?
På så vis skulle jag kunna brygga en större batch och sedan jäsa de två olika bara.
För min del är det inte aktuellt att dela satsen i två eftersom jag redan bestämt mig för att brygga halvsats. Jag tappar på fat så det är inte speciellt praktiskt för mig att dela upp bryggningen i mindre delar.
Att torrkrydda funkar väl, men man bör ha lite i åtanke hur man hanterar infektionsrisken det innebär. Man kan kanske dränka dem i sprit innan man tillsätter det. Ett annat alternativ är att göra ett avkok på dem som man tillsätter, kanske kan man göra detta tillsammans med priming-sockret? Jag är nog då inne på DrHans spår att man använder en måttlig mängd kryddor vid vörtkoket och sedan kontrollerar nivån innan tappning och tillsätter en extra dos vid behov vid upptappning.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 26 gäster