Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Drake skrev:Nä, det är nog snarare ditt recept som är problemet. Dåligt kok kan väl ge vissa andra nackdelar, men feghumlingen är nog anledningen till mesölen.
Djonk skrev:Ett alternativ till mycket humle kan också vara ett jästbaserat öl, t.ex. veteöl.
Har förresten en likadan elgryta, blir inte stormkok direkt men jag tycker det är ganska skönt så att det inte blir allt för mycket kondens.
Perwaste skrev:Det kanske står någonstans tidigare, men har du eget vatten? Isf vattenprofil?
Djonk skrev:Köpte grytan begagnad med termostaten urkopplad. Kommer inte ihåg varför förra ägaren hade gjort det, men jag använder den bara för kok med full effekt och det fungerar fint. Locket är i lite enklaste laget kanske fast det har man ju inte på vid kok ändå.
lukedaduke skrev:Nej jag har inte tänkt på att vattenbehandla, tar direkt ur kranen hemma, bor i norrort. Det skulle kunna vara ett problem
Perwaste skrev:Nu läste jag igenom ditt exempelrecept. Du hamnar väl på alkoholhalt på 4,5 % eller så?
Inget fel i det, verkligen inte. Men, man har då maltmängd i förhållande till det, som i ditt recept.
För att kompensera den mindre mängden malt jämfört med ett starkare öl, föreslår jag att du kanske plockar bort, säg 200 g basmalt, och lägger på 250 g karamellmalt. Då blir det mer fylligt.
Jag tycker själv det är svårare att göra mindre starka öl som ändå har balans och fyllighet, som de aningen starkare ölen. I den genren kan jag rekommendera en bok om "Session Beers" av Jennifer Talley
Djonk skrev:Inget fel med att ha i så mycket vatten från början vad jag förstår, du får bättre utbyte med tunn mäsk. Nackdelen är nog främst att pH-värdet klättrar lite och om man vill få ner pH-värdet kräver det mer tillsatser.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster