Djonk skrev:
Har rationaliserat bort lakningen för det mesta, verkar inte nödvändigt om man har lös mäsk. Däremot klämmer jag påsen ordentligt, brukar landa på ~86% utbyte.
Jag har gått åt detta håll jag oxå, fast jag kör lös mäsk och tappar ur mäskkärlet fyller på med varmt vatten rör om försiktigt, väntar en stund (typ 5 min) och tappar av igen.
Det blir lite disigare vört ner i koket, men det verkar fasen inte påverka blankheten i slutändan. Har kört detta några ggr och lakning några ggr, tycker inte det blir någon skillnad. Inte heller verkar det spela någon större roll med hur tjockt jag mäskar.
Körde en batch IPA igår, då mäskade jag ca 10kg, och 40 liter vatten.
Man kan säkert göra på samma sätt med en biabpåse, dvs mäska lyfta, sänka i nytt vatten röra om och lyfta igen.
Visst är man ute efter att brygga med extrem perfektionism, så spelar det ju roll såklart, men till en hus IPA funkar det iallfall
OT, jag skulle satsa på rostfritt om du ska köra varma saker, ska du mäska i plasthinkar så bör du vara helt säker på att plasten tål nämnda temperaturer utan att "avsöndra" osköna kemikalier.
Man kan ju koka i jäskärl, sett bilder på fler sådana byggen, men det skulle iallafall vara mitt andrahandsval.
Jag kör med en "läderhäxa"
https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/avsilning/lauterhelix-1000-mm, kan vara ett alternativ till BIAB, men det krävs två kärl, eller omtappning, via ett tillfälligt kärl