Synpunkter på eget nybörjar-recept

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Synpunkter på eget nybörjar-recept

Inläggav filip » måndag 2018-05-14 09:59

Jag har bryggt fyra gånger tidigare och alltid har det varit samma visa: öl utan kropp och med lite otrevliga bismaker :(

Igår gjorde jag en ny omgång med målet att få en öl som åtminstone smakar något. För första gången provade jag att mala malten själv, till och med dubbelmalde min gamla malt, vilket ser ut att ha höjt effektiviteten en del. Vörten var väldigt grumlig (och brun), antagligen på grund av den finmalda malten. Receptet är dock ett eget påhitt så jag har faktiskt ingen aning om hur det kommer att smaka.

Skulle gärna ta emot synpunkter på receptet:
vilka förväntningar kan jag ha på slutprodukten och vad kan jag göra annorlunda i framtiden?

Kod: Markera allt
Brew Method: BIAB
Style Name: American IPA (?)
Boil Time: 90 min
Batch Size: 27.5 liters (fermentor volume)
Boil Size: 30 liters
Efficiency: 83% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.060
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 6.57%
IBU (tinseth): 67.24
SRM (morey): 14.74

FERMENTABLES:
4.8 kg - Finland - Pale Ale Malt (71.9%)
0.7 kg - German - Munich Light (10.5%)
0.5 kg - Finland - Crystal Malt 300 (7.5%)
0.5 kg - Finland - Crystal Malt 100 (7.5%)
0.18 kg - American - Munich - Dark 20L (2.7%)

HOPS:
30 g - columbus, Type: Pellet, AA: 13, Use: Boil for 90 min, IBU: 36.7
50 g - amarillo, Type: Pellet, AA: 8, Use: Boil for 30 min, IBU: 27.04
25 g - amarillo, Type: Pellet, AA: 8, Use: Boil for 5 min, IBU: 3.51

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 60 min, Amount: 30 L

OTHER INGREDIENTS:
7 g - Karagen, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 16 C

Screen Shot 2018-05-14 at 09.56.11 copy.jpg
filip
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16

Re: Synpunkter på eget nybörjar-recept

Inläggav erno » tisdag 2018-05-15 15:13

Receptet ser ok ut, lite mycket rostade maltsorter och jag skulle satsat på mer humle i de senare givorna.

Vill du få ölen till en IPA bör du torrhumla.

Saker som höjde kvalitén överlag på mina öl:
1. Styrning av jästemperatur i kylskåp.
2. Rehydrering av torrjäst eller förkultur på flytande jäst.
3. Hålla recepten enkla.

Öl blir det alltid så ta det hela med ro.
erno
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: fredag 2017-06-23 08:32
Ort: Norrtälje

Re: Synpunkter på eget nybörjar-recept

Inläggav filip » onsdag 2018-05-16 08:17

1. Idag står jäskärlet i en matkällare som håller runt 15 grader i luften men jag antar att det är något varmare inuti kärlet. Ska se om jag kan hitta ett kylskåp för framtida bryggningar.

2. Rehydrering provade jag förra gången men ölen smakade inte gott :? Får testa igen tror jag.

3. Enkla recept tilltalar mig mycket. Första bryggningen var en SMASH (Single Malt And Single Hops) just av denna anledningen. Om jag får knas på processen kommer jag nog vilja hitta tillbaka till någon slags minimalism :)

Tack för feedbacken!
filip
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster