Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Cobrac skrev: Har du testat ett sånt där infektionskit från humle.se? Då kan du utesluta vissa parametrar från ditt öl. Har du någon batch kvar som smakar och luktar? Om du har det kan du testa på det färdiga ölet om det finns något tråkigt.
Cobrac skrev: Annars brukar svavel-ägg-fjärt-lukt bero på någon typ av brist på något jästen behöver. Vanligtvis pH-justering eller jästnäring (oftast vid högt OG).
Cobrac skrev:Det som luktar unket kan vara svartmögel, behöver såklart inte vara i några ohälsosamma mängder för att vistas där, men mögel har en tendens att gro överallt inklusive vattenlås. Sporer som letar sig ned då aktiviteten i jäsningen avklingar?
skyking skrev:En annan uppenbar sak du borde kunna testa är att brygga någon annanstans, t.ex. där du bryggde innan och inte hade dessa problem. På det viset kan du ju antingen bekräfta eller avfärda dina farhågor.
ecmik skrev:När jag tänker på det, vissa grejer rengör jag bara en gång ordentligt EFTER bryggning, och badar endast i StarSan INNAN nästa användning. Då har de legat ett par veckor i öppna luften. Men jag har utgått ifrån att de är ”rena” och att StarSan desinficerar resten..
Bad practise?
skyking skrev:En annan sak som slår mig nu är att jag läst att star-san är effektivt specifikt mot bakterier eller något sådant. Kan ju vara en tanke ifall man misstänker ovälkomna svampar...
Morgan skrev:Mögel är det inte eftersom mögel kräver syre för att kunna växa. Du kan alltså ha mögel var som helst förutom i din öl.
Jag skulle göra så här:
1. Kontrollera jäshinkar slangar och eventuell annan utrustning som är i kontakt med ölen efter kylning.
2. Brygg en ljus lager på enbart pilsnermalt, torrjäst som sprinklas direkt på vörten och en sorts humle för att få fram en så ren smakbild som möjligt där andra smaker lätt framträder som kontrast.
3. Ta hänsyn till redan löst co2 i ölet med tanke på ölets temperatur under jäsningen så att du inte överkolsyrar vid flasktappning.
4. Låt någon annan smaka ölen. Ofta är vi hembryggare själva våra värsta kritiker och inbillar oss saker medans andra skulle tycka att det är gott.
ecmik skrev:Tack för goda tips! Nr 4 är framför allt viktig och jag ska försöka hitta nån inom Gothia HBF som kan smaka. Men vissa smaker och lukter är klockrena.. Däremot är hållbarheten på viss öl mer svårbedömd och behöver en objektiv bedömning. Svårt att veta vad man kan förvänta sig av hembryggd öl, men åtminstone 1-2 månader stabil öl med normalt humlad öl vill jag nästan kräva av mig själv.
ecmik skrev:Testade just en IPA här hemma, två glas från samma batch där den ena är flaskjäst och den andra va från fatet. Sjukt nog (har inte upplevt en så tydlig skillnad tidigare) så hade den flaskjästa ölen inte fis/ägglukten men fatölen är nästan motbjudande när man sticker ner näsan i glaset.
Då återstår två alternativ: antingen en infektion i fatet vilket jag skulle bli riktig förvånad över, eller så är det nåt med koldioxiden. Jag fyller över koldioxid från använda brandsläckare från jobbet, som kanske inte är helt rena alltid. Kan det ge infektioner eller felsmaker tro?
Snow skrev:
Det här är intressant!
Jag var på väg att tipsa om kapsyler, ehuru jag hittat kapsyler i garaget med tendenser till svartmögelprickar, men då släpper vi det.
Jag har bara fått en infektion tidigare på 30+ batcher. Det blev en riktig suröl, där båda faten var lika sura (skrev i tråd om detta)Tidigare så blåste jag faten med just gamla brandsläckare, i vissa fall redigt gamla typ 30år. Dock så är minst 20 batcher blåsta med samma släckare som den som surnade, så är lite tveksam till om denna är källan. Dock kolsyrar jag med sodastream flaskor.
Använder du brandsläckaren för att blåsa faten, eller till att kolsyra ölen? Om det senare så kan det ju vara problemet! Testa stt använda sodastreamflaskor nästa gång.
Snow skrev: Sen skulle jag börjat med att hetvattensanera allt du använder efter koket.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster