Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackdelar!

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackdelar!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-04-15 20:56

Är de någon som kokar i koniskt jäskärl som kan berätta lite för och nackdelar?

Fördelar jag kommer på:
-desinficera jäskärlet under koket
-dumpa humle och druv i botten
-ett mindre kärl

Nackdelar:
-har inte kommit på någon än
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav martinb » måndag 2018-04-16 08:36

Nackdel:
Svårt att stå rakt på plattan ;)

Det finns nog fler och säkert orsaker till att man inte ser bryggerier eller hembryggare att göra det. Att humlen kanske hamnar i botten under koket och får minskad kontakt med vörten kan vara en orsak.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 854
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav Hebbe » måndag 2018-04-16 10:43

Rolig idé.
Med hopspider och värmeelement kan man nog lösa de synpunkter martinb har.
Hur har du tänkt om man vill brygga igen innan den första ölen är färdigjäst (bryggerier vill nog inte låsa upp hela bryggverket under jäsningen)?
Hebbe
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 77
Blev medlem: tisdag 2015-01-13 14:31
Ort: Lerum

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav tomasharrysson » måndag 2018-04-16 12:25

martinb skrev:Nackdel:
Svårt att stå rakt på plattan ;)

Det finns nog fler och säkert orsaker till att man inte ser bryggerier eller hembryggare att göra det. Att humlen kanske hamnar i botten under koket och får minskad kontakt med vörten kan vara en orsak.
Haha, tänkte ha ett element i kärlet.
Kan nog bli lite mindre utbyte, men spelar inte så stor roll på denna nivån.


Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav tomasharrysson » måndag 2018-04-16 12:26

Hebbe skrev:Rolig idé.
Med hopspider och värmeelement kan man nog lösa de synpunkter martinb har.
Hur har du tänkt om man vill brygga igen innan den första ölen är färdigjäst (bryggerier vill nog inte låsa upp hela bryggverket under jäsningen)?
Jag har två jäskärl jag ska bygga på detta vis, så de löser de hela.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav Morgan » måndag 2018-04-16 12:29

Jag tycker idén är alldeles lysande! Att kunna bli av med druv och humle efter kokskulle vara skönt. Om man köper/bygger en bra doppvärmare med långt skaft och använder hop spider så behöver man inte heller göra åverkan på kärlet! Då är det bara att koka, kyla, dra upp kylaren och doppvärmaren, vänta, dumpa druven o humlen, jästa, stänga locket.
Humles doppvärmare är ju lång men blir tyvärr varm ganska högt upp på skaftet, lyckas man hitta en bättre så är ju saken biff!
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
Användarvisningsbild
Morgan
SHBF - Bryggkursledare
 
Inlägg: 469
Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
Ort: Skarpnäck, Stockholm

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav Bee » måndag 2018-04-16 13:35

Oj, det blev en negativ spiral...

Möjliga nackdelar:
Protein- och humle-rester på väggarna i kärlet från kok som blir kvar under jäsning.

Smakpåverkan från inbrända rester på värmeelement?
Humle och druv fastnar i ventiler och försvårar rengöring.

Klar vört överförd från kokkärl är ren från allt bös men vört med "dumpad" druv och humlerester är i ett okänt läge.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2865
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav martinb » måndag 2018-04-16 14:45

Bee skrev:Protein- och humle-rester på väggarna i kärlet från kok som blir kvar under jäsning.

Det tänkte jag inte ens på. Jag vet ju hur det ser ut på kanterna i ens gryta. Det hade man ju inte velat ha kvar under jäsningen. Men om han bygger två och pumpar via ett filter/PVV över till ett rengjort och desinficerat cylindrokoniskt kärl kanske det funkar... men å andra sidan då är ju grundpremissen att vara i ett och samma kärl borta. Näe, jag är nog fortfarande inte övertygad.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 854
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav tomasharrysson » måndag 2018-04-16 17:52

Än så länge är det ju bara teorier som kommer fram, ingen som har gjort detta som jag förstår de?

Man kan fråga sig om protein och humlerester stannar kvar på väggarna och på så sätt inte bidar med så mycket smak, samt om de lilla smakbidraget spelar någon roll, ingen som vet, bara gissningar...

Smakpåverkan av inbrända rester på elementet har du även till viss del om du kokar i en gryta, de lilla som blir kvar tror jag är marginellt.

Finns redan färdiga system att köpa, så tror nog att de funkar.

https://brewhaequipment.com/products/bi ... em-package
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav tomasharrysson » måndag 2018-04-16 19:29

Kokar 70 liter. Endast testat att isolera med 8mm liggunderlag.
Ska ersätta detta med 25mm armaflex, då kommer de bli bättre fart på koket!http://cloud.tapatalk.com/s/5ad4dd0d2951a/20180416_191709.mp4

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav Djonk » tisdag 2018-04-17 00:02

Räcker inte det koket då? Min okvalificerade gissning är att eventuellt bös längs väggarna kanske inte är något stort problem så länge det inte lossnar och grumlar till ölet när du ska tappa över så småningom, verkar ju inte vara någon fara med det som ligger i botten i vanliga fall? Tänker på klippet i en tråd nyligen om fransk cider:

https://www.youtube.com/watch?v=RuEVoqx-Zgc :shock:

Däremot pratade du om att koka under tryck i en annan tråd, https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... ac.522909/ här gick det illa för någon vid kylning med BIAC. Har du vakuumbrytare i locket (och tryckreglering om den är mantlad)?

Fler fördelar som inte nämnts är väl att man kan spara disk, tid och pengar när ett och samma kärl fyller flera funktioner. Aningen mindre infektionsrisk?
Djonk
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 191
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

Inläggav tomasharrysson » tisdag 2018-04-17 08:26

Djonk skrev:Har du vakuumbrytare i locket (och tryckreglering om den är mantlad)?


Manteln på mitt jäskärl är 2 mm tjock, så det klara lite högre påfrestningar, dock brukar jag alltid trycksätta under kylning, så är ingen fara.
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 440
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 16 gäster