Det här med stegmäskning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Det här med stegmäskning

Inläggav TommyP » söndag 2018-04-15 08:55

Jag tänkte försöka mig på en brooklyn lager klon.
I receptet är det 3 temperaturer i steg + utmäskning.
Jag tänkte först att strunt i det jag kör bara ett steg det brukar bli gott nog för mig.
Men kruxet i detta fall är att det ska vara 1.017 i fg vilket i så fall skulle bli hög mäsktemperatur för bara ett steg.
Jag har en BK25 och i ärlighetens namn vet jag inte hur bra det funkar att stegmäska i den (har aldrig provat).
Vet inte hur snabbt den kan öka från t.ex 50 grader till 69. Är det bara att köra eller ska jag ta det hela i en mäsktemp
och bara köra högre temperatur, och kolla i beersmith vilken, tills jag har fg 1.017?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav Drake » söndag 2018-04-15 12:01

Beersmiths fg beräkningar är rätt usla så jag tror det blir mer som en chansning att gå på den beräkningen. Det är så mycket mer som spelar in än mäsktemperatur tyvärr.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav ekstedt » söndag 2018-04-15 13:57

Jag hänger inte riktigt med, står det i receptet att FG ska vara 1017? Det låter högt tycker jag. Likaså tvivlar jag på att Brooklyn stegmäskar. Vad är det för ett recept?

Om något ger stegmäskningnhögre utjäsnimg f.ö, givetvis beroende på försockringsrasterna också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav TommyP » söndag 2018-04-15 15:55

https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... -clone-byo. Det här receptet kollade jag på. Tacksam för förslag på cad jag ska göra. Jag kör väl helst ett steg men får jag ner fy blir den alkoholstark, ska jag dra ned fg då?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav TommyP » söndag 2018-04-15 16:00

Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav ekstedt » söndag 2018-04-15 16:40

TommyP skrev:Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?


Kanske bättre att kolla hos bryggeriet: http://brooklynbrewery.com/brooklyn-bee ... klyn-lager.

OG 1053 och FG 1014 ungefär alltså. Att en massa "klonrecept" kör med stegmäskning kan man strunta i så länge inte det finns någon verifierad info från bryggeriet. Tvivlar som sagt starkt på att Brooklyn krånglar till det med stegmäskning.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav TommyP » söndag 2018-04-15 17:18

Ok will do. Tack för info!
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav martinb » måndag 2018-04-16 08:32

Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav Jonas » måndag 2018-04-16 08:38

TommyP skrev:Vilken temp bör jag köra på i så fall?


Mäska på 67 grader i en timme + ev. en utmäsk på 75 grader, så blir det bra
"Jag smakade ett gott öl i England. Jag tror det hette "pint"!"
Användarvisningsbild
Jonas
SHBF - Bryggkursledare
 
Inlägg: 390
Blev medlem: måndag 2006-10-23 16:25
Ort: Nyköping

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav ekstedt » måndag 2018-04-16 19:47

martinb skrev:Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?


Jo, och märkligt nog så anges faktiskt stegmäskning; 47->57->69->77. Förstår inte alls varför.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav TommyP » tisdag 2018-04-17 16:04

Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Det här med stegmäskning

Inläggav Bee » tisdag 2018-04-17 23:37

TommyP skrev:Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.
Rumstemperatur
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 71 gäster