Gammal humle

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Gammal humle

Inläggav Djonk » onsdag 2018-04-04 13:22

Jag funderar på om någon brukar köpa gammal humle när butikerna rear ut? Kan det vara ett sätt att få kläm på många olika sorter som nybörjare eller suddas skillnaderna ut efter en viss tid?

Om man drar en parallell till kaffe så försvinner ju den finaste aromen inom ett par veckor efter rostning, men så länge det är paketerat finns ändå grundkaraktären kvar väldigt länge.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Gammal humle

Inläggav martinb » onsdag 2018-04-04 15:55

Så länge humlen har packats och förvarats korrekt så bör det förhoppningsvis inte vara några större karaktärsförändringar. Men som vanligt, dofta och titta på humlen.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Gammal humle

Inläggav Djonk » fredag 2018-04-06 16:28

La en beställning på lite olika sorter med varierande ålder, ska bli spännande att se hur de har hållt. Återkommer efter provning :D
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Gammal humle

Inläggav Drake » fredag 2018-04-06 16:39

Räkna med att alfasyrorna också är lägre i gammal humle. Speciellt om den lagrats varmt, fryst humle påverkas inte på långa vägar lika mycket. Olika humle är olika känslig för lagring, finns en tabell någonstans här i forumet har jag för mig.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gammal humle

Inläggav Djonk » fredag 2018-04-06 17:50

Blev sorter med både bra och dålig hållbarhet enligt http://shbf.se/documents/Humle.pdf men jag är nöjd om det går att få lite känsla för hur de smakar. Skulle ta åratal att ta sig igenom i den takt jag kan brygga/dricka :wink:
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Gammal humle

Inläggav Djonk » onsdag 2018-04-11 01:05

Idag kom grejerna från MaltMagnus. På hemsidan står inte bäst före-datum men de verkar räkna med 3-4 år, bara humlen från 2014 var utgången. Öppnade ett paket med Perle 2014 och smakade på en grön och fin pellet - jädrar den var det drag i fortfarande :shock: började med ganska trevlig krydda som övergick till överväldigande jordighet. Något annat kunde jag inte känna, måste nog hitta ett bättre sätt att provsmaka på :wink:
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Gammal humle

Inläggav Djonk » söndag 2018-04-15 13:23

Nästa paket, Tettnanger 2015 med bara 2,3% alfasyra ursprungligen. Ovanligt lågt tror jag? Smakar också lite jordigt med en behaglig ton av earl grey. Godaste hittills att tugga på :D Kan det vara så att man t.o.m. försöker välja ett specifikt års skörd ibland?

Nu ska det bli altbier!
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Gammal humle

Inläggav martinb » måndag 2018-04-16 08:33

Varför smakar du på humlen? Det är inte det mest angenäma man kan göra och det borde gott och väl räcka med att dofta på det.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Gammal humle

Inläggav Djonk » måndag 2018-04-16 10:49

Vet inte, tycker det är spännande att smaka på alla beståndsdelar, kornen, vörten o.s.v. Altbieren på jäsning nu var den första jag bryggt där vörten var trevlig.

Doften säger väl mindre om beskan t.ex? Ibland tycker jag att det har varit ganska angenämt, men man får ju vara redo med spottkopp. Drar gränsen vid jästen :lol:
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 55 gäster