Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Falkens skrev:Får hålla med Ber, jag har kört 1.0 och visst, det kan vara lite mjöl men inte direkt jättemycket.
Är det Grainfather själva som anser att krossningsgraden ska vara 1.3 eller är det vad något forum kommit fram till?
thomaz skrev:jag kör 0,9 med maltmill funkar klockrent ...använe du maskin med för högt varv ??
Bee skrev:Bara mjöl vid 1.3 mm låter som att något är fel.
Jag har en Bulldog kross och kör 0.7mm med bara viss mängd mjöl, många fina bitar och hela skal också. Brygger iofs med BM, men det påverkar inte krossen och krossningen...
O.K. Så man kan köra för snabbt? Krossas malten för mycket då?
Rotsac skrev:Ja.
Ja.
Kör motorn så sakta du kan, EJ fortare än 200 varv per minut!
Varför bråttom? Det tar ju ändå cirka tre veckor till att ölet är färdigt, oavsett hur fort du krossar malten....
Sök även runt lite om tekniken som innebär att man försiktigt fuktar malten 20 minuter innan krossning.
ecmik skrev:På dock mina futtiga tre bryggningar i Grainfather så har jag hittills fått i princip ”stuck mash” varje gång. Sist krossade jag på 1.2mm (0.9mm första gången, sen har jag stegat uppåt..). Grainfathern har ”gurglat” under undre maltsilen för att den inte fått tillräckligt med vört tillbaka mot pumpen. Lösningen (hoppas jag iaf) verkar enligt lite support vara en för grötig konsistens, ska lägga på några deciliter vatten till mäsken nästa gång. Krossningen var nämligen riktigt grov och bra sist och knappt nåt mjöl att tala om. Så min poäng är att nåt annat än krossningen kan vara boven.
ecmik skrev: Grainfathern har ”gurglat” under undre maltsilen för att den inte fått tillräckligt med vört tillbaka mot pumpen. Lösningen (hoppas jag iaf) verkar enligt lite support vara en för grötig konsistens, ska lägga på några deciliter vatten till mäsken nästa gång. Krossningen var nämligen riktigt grov och bra sist och knappt nåt mjöl att tala om. Så min poäng är att nåt annat än krossningen kan vara boven.
ecmik skrev:Alla inklusive tillverkaren verkar säga att man ska ha den fullt öppen oavsett. Flödar det riktigt sakta genom mäsken för dig ibland också alltså?
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 90 gäster