Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Djonk » onsdag 2018-04-04 13:22
Jag funderar på om någon brukar köpa gammal humle när butikerna rear ut? Kan det vara ett sätt att få kläm på många olika sorter som nybörjare eller suddas skillnaderna ut efter en viss tid?
Om man drar en parallell till kaffe så försvinner ju den finaste aromen inom ett par veckor efter rostning, men så länge det är paketerat finns ändå grundkaraktären kvar väldigt länge.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av martinb » onsdag 2018-04-04 15:55
Så länge humlen har packats och förvarats korrekt så bör det förhoppningsvis inte vara några större karaktärsförändringar. Men som vanligt, dofta och titta på humlen.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Djonk » fredag 2018-04-06 16:28
La en beställning på lite olika sorter med varierande ålder, ska bli spännande att se hur de har hållt. Återkommer efter provning
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Drake » fredag 2018-04-06 16:39
Räkna med att alfasyrorna också är lägre i gammal humle. Speciellt om den lagrats varmt, fryst humle påverkas inte på långa vägar lika mycket. Olika humle är olika känslig för lagring, finns en tabell någonstans här i forumet har jag för mig.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Djonk » fredag 2018-04-06 17:50
Blev sorter med både bra och dålig hållbarhet enligt
http://shbf.se/documents/Humle.pdf men jag är nöjd om det går att få lite känsla för hur de smakar. Skulle ta åratal att ta sig igenom i den takt jag kan brygga/dricka
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » onsdag 2018-04-11 01:05
Idag kom grejerna från MaltMagnus. På hemsidan står inte bäst före-datum men de verkar räkna med 3-4 år, bara humlen från 2014 var utgången. Öppnade ett paket med Perle 2014 och smakade på en grön och fin pellet - jädrar den var det drag i fortfarande
började med ganska trevlig krydda som övergick till överväldigande jordighet. Något annat kunde jag inte känna, måste nog hitta ett bättre sätt att provsmaka på
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » söndag 2018-04-15 13:23
Nästa paket, Tettnanger 2015 med bara 2,3% alfasyra ursprungligen. Ovanligt lågt tror jag? Smakar också lite jordigt med en behaglig ton av earl grey. Godaste hittills att tugga på
Kan det vara så att man t.o.m. försöker välja ett specifikt års skörd ibland?
Nu ska det bli altbier!
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av martinb » måndag 2018-04-16 08:33
Varför smakar du på humlen? Det är inte det mest angenäma man kan göra och det borde gott och väl räcka med att dofta på det.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Djonk » måndag 2018-04-16 10:49
Vet inte, tycker det är spännande att smaka på alla beståndsdelar, kornen, vörten o.s.v. Altbieren på jäsning nu var den första jag bryggt där vörten var trevlig.
Doften säger väl mindre om beskan t.ex? Ibland tycker jag att det har varit ganska angenämt, men man får ju vara redo med spottkopp. Drar gränsen vid jästen
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 61 gäster